En Hızlı ve Rahat Okuma Uygulamaları

Herkesin sahip olmak isteyeceği hızlı okuma becerisini kazanabilmek için mobil cihazlarımıza yükleyeceğimiz bu küçük uygulamalar bize çok yardımcı olacak.

En Hızlı ve Rahat Okuma Uygulamaları

Hepimiz kabul edelim ki cep telefonlarımız ya da tabletlerimizde bile olsa bir şeyi okumaya karar vermede, metnin uzunluğu büyük ölçüde kararımızı etkiliyor. Uzunca yazılmış bir metni okumak çoğumuz için (!) hem sıkıcıdır hem de ekrandan dolayı gözleri yorar. Bu sorunu aşmada mobil cihazınıza yükleyeceğiniz birkaç program size yardımcı olabilir.Okumak, dünyaya geldiğimiz andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Kitapların bir faydası da kendinizi ifade etme kabiliyetini geliştirir. Kelime haznelerin gelişmesini sağlar. Kelime hazneleri ne kadar geniş olursa günlük hayattaki konuşmalar da o kadar dikkat çekici olur. Okurlar istediği ortamda istediği şekilde ifade etme yeteneğine sahip olur. Böylelikle bireyin özgüveni artar.

Ayrıca hızlı okumak okuma yanlışlarından kurtarır, beyni iki yönlü kullanarak zihinsel potansiyelleri daha aktif kullanmayı sağlar, mevcut okuma hızını ortalama 2-4 kat arttırır, dikkat ve konsantrasyon süresi ortalama %50 oranında artar, amaçlı ve sürekli okuma becerilerini geliştirir, hafızayı geliştirir, göz kasları ve görme kabiliyeti geliştiği için okurken gözler yorulmaz, stresi azaltır, zamanı daha verimli kullanmayı sağlar, zihni geliştirir ve tembellikten kurtarır, bakış açısı kazandırır, kısa zamanda daha çok bilgi öğrenmeyi sağlar, karar verme ve hayal etme yeteneğini geliştirir, sınavlarda zaman problemini ortadan kaldırır, daha hızlı ve daha iyi anlayarak okunur. Nasıl, şimdiden sanki hızlanmaya başladık, değil mi? Öyleyse programları sıralayalım:

Rapid Reader

Rapid Reader, bir iOS uygulaması. Ünlü hızlı okuma uygulaması olan Spritz okuma teknolojisini kullanarak uygulamayı indirenlere okuma hızlarını arttırmayı vadediyor. Küçük bir kutucukta beliren kelimeler hızlıca geçiyor ve tam ortasındaki harf kırmızı renk olduğu için ilginizi tam kelimenin ortasına vermenizi sağlıyor. Bu sayede kelimeyi tam okuyamasanız bile orada yazan şeyi zihninizde tamamlıyorsunuz. Tıpkı bazı harfleri silinmiş bir kelimeye baktığınızda o harfler olmasa bile o kelimenin ne olduğunu anında anlamanız gibi.

Uygulama iOS 7.1 ve üzeri sistem gerektiriyor. iPhone, iPad ve iPod Touch ile uyumlu ve iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile optimize edilmiş. Uygulama Apple App Store’da 2.99 $’lık bir ücretle indiriliyor.

A Faster Reader

AFR, yani A Faster Reader bir Android uygulaması. Açıklaması ise aynen şöyle başlıyor: “AFR, ışık hızında okumanızı sağlayan bir uygulamadır. Video izlermişçesine metin okuyun!” Vaadi biraz havada kalıyor gibi olsa da, bu hızlı okuma programı Google Play kullanıcısından 3,9 yıldız almayı başarmış. Bu da –ışık hızında olmasa da- işe yaradığını gösteriyor. Bu uygulama da Spritz okuma teknolojisini kullanıyor. Tıpkı yukarıda bahsettiğim gibi. Ancak uygulamanın birkaç önemli özelliği var. Bunlar:

Herhangi bir uygulamadaki metni kopyalayıp AFR’a yapıştırabilirsiniz.

AFR, Pocket, Zite, Flipboard, Feedly gibi popüler uygulamalarla senkronize çalışabilmektedir.

Okuma listeniz kaydedilir.

Programın kütüphanesine epub, txt, pdf formatlarında kitaplar yükleyip okuyabilirsiniz.

Yazı boyutu ve karakterler düzenlenebilmekte.

Hızlı okumaktan yoruldunuz mu? Ekranın sağ tarafında dokunduğunuzda program yavaş moda geçecektir.

Uygulama Android 4.0 ve üzeri sürüm gerektirmektedir. Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen A Faster Reader uygulaması ücret ödenerek Pro versiyonuna yükseltilebiliyor. Elbette Pro versiyonunda çok daha fazla özellik barındırıyor.

 

SpeedRead With Spritz

SpeedRead With Spritz bir Android uygulaması. Diğer iki uygulamada olduğu ve adından da anlaşılacağı üzere bu uygulamamız da Spritz okuma teknolojisi üzerine inşa edilmiş bir yazılım.

SpeedRead uygulaması Pocket, Google Play Kitaplık, Moon+, @Voice Aloud Reader, FBReader, ezPDF gibi popüler uygulamalarla uyumludur.

Uygulamayı indirdikten sonra yönergeleri takip edip Spritz hesabınıza giriş yaptıktan sonra kolayca kullanıma başlayabiliyorsunuz. Program Google Play kullanıcılarından 3,9 puan almış.

Android 4.0 ve üzeri sürüm gerektiren uygulama ücretli olup fiyatı 2,32 TL’dir.

 

Velocity

Velocity bir iOS uygulaması. “Daha önce hiç olmadığınız kadar hızlı okuyun.” Sloganıyla Apple App Store’da yerini alan Velocity, Spritz teknolojisine benzeyen ancak görsellik açısından farklılaşan bir teknoloji izliyor. Program ile okuma yaparken metinler tek bir satır halinde ekranda sağdan sola akıyor ve yalnızca dikkatinizi vermeniz gereken kelime koyu rengi alıyor, diğer bütün kelimeler silik bir halde kalıyor. Bu sayede dikkatimiz yalnızca koyu rengi alan kelimeye yoğunlaşıyor. Ayrıca uygulamanın Türkçe dil desteği de mevcut. Bu özelliğiyle Türkiye için diğer uygulamaların bir adım önüne geçmiş oluyor.

Uygulama iOS 7.0 ve üzeri sürüm gerektiriyor. iPhone, iPad, iPod Touch ile uyumlu çalışabiliyor. Ayrıca iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile optimize edilmiş. Velocity, App Store kullanıcılarından 4,5 yıldız almış. Velocity’i mobil cihazımıza indirmek istiyorsak 2,99 $ ödememiz gerekiyor.

 

Outread

Outread bir iOS uygulaması ve tıpkı Velocity gibi Spritz’den farklı bir okuma teknolojisiyle çalışıyor. Outread bünyesinde iki farklı okuma tarzı barındırıyor. ‘RSVP adı verilen ilk okuma tarzında tıpkı Velocity’de olduğu gibi tek satır halinde ekranın ortasında metin akıyor. Ancak yalnızca ortaya gelen kelime koyu renk oluyor ve tüm dikkati üzerinde topluyor. Akıp giden ve ortaya henüz varmayan kelimelerin hepsi silik beyaz renkte kalıyor.

Güdümlü okuma (guided reading) adlı ikinci okuma tarzında ise tüm metin silik beyaz halde ekranda yer alıyor. Ancak en baştan başlayarak, önceden belirlediğiniz okuma hızına göre sırayla kelimeler siyah renk oluyor ve ardından tekrar silikleşiyor. Bu sayede zincirleme bir şekilde sırayla siyahlaşan kelimeleri okumaya çalışarak metnin sonunu getirmemiz amaçlanıyor.

iOS 7.1 ve üzeri sürüm gerektiren Outread App Store’da 2,99 $ karşılığında indiriliyor. iPhone, iPad ve iPod Touch ile uyumlu olan uygulama iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile optimize edilmiş durumda. Uygulama App Store kullanıcılarından 4,5 yıldız almış.

 

Boba

Boba, iOS tabanlı bir tarayıcı ve aynı zamanda bir Safari eklentisidir. Boba'yı internette gezinme özelliği ile zenginleştirilmiş bir hızlı okuma yazılımı olarak düşünebiliriz. İnternette gezerken favori web sitelerinizdeki metinleri, haberleri, bloglar ve forumlardaki içerikleri hızlıca ve yorulmadan okumanıza yardım eder. Diğer programlar gibi Boba da Spritz okuma teknolojisini kullanıyor. 

iOS 7.0 ve üzeri sürüm gerektiren Boba, Apple App Store'da ücretsiz olarak indiriliyor. iPhone, iPad ve iPod Touch ile uyumlu çalışabilen uygulama ayrıca iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile optimize edilmiş.

ReadMe!

ReadMe!, bu blogun çift platformda da bulunan tek uygulaması. Hem iOS hem de Android platformlarında mevcut. ReadMe! uygulaması Spritz okuma teknolojisini kullanan ve hızlı okuma özelliği bulunan bir e-book reader. Uygulamanın kitaplığına dilediğiniz e-book'u atıp hızlı okuma özelliği eşliğinde okuyabilir, kitap okurken hızlı okuma yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

ReadMe! iOS için 7.0 ve üzeri sürüm gerektiriyor. iPhone, iPad ve iPod Touch ile uyumlu olan uygulama iPhone 5, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile optimize edilmiş. Program App Store'da 1.99 $'a indiriliyor. Ayrıca kullanıcılardan 4 puan almış.

Android'de ise 4.0 ve üzeri sürüm gerektiriyor. Google Play kullanıcılarından 3.5 puan alan uygulama Google Play Store'da 4,99 TL'ye indiriliyor.

YORUMLAR