PC Çalışma Masanızın Altındaki Kablo Cehenneminden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Bir arada durması gereken ve bundan dolayı sıkıntı yaratan kablo bağlantılarına sahip tüm cihazlar için pratik kablo toplama yöntemleri.

PC Çalışma Masanızın Altındaki Kablo Cehenneminden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Aslında bu yazıda sadece PC masasının altındaki o kablo deryasından bahsetmiyorum. Anlatacaklarım tüm bir arada durması gereken ve bundan dolayı sıkıntı yaratan kablo bağlantılarına sahip tüm cihazlar için geçerli. TV setlerine bağlı konsollar, ethernet kabloları, ses cihazlarının malum uzantıları, Bluray ya da VCD çalarlar da bu yazdıklarımdan nasiplenebilir.

Elektronik cihazlar hem yaşam tarzımız, hem de neredeyse tek eğlencemiz. Evimizin ya da odamızın bir köşesini küçük bir NASA kontrol merkezine benzetmek, ses sistemlerimizi ve TV setlerimizi IMAX gibi görmek istiyoruz. Bundan dolayı çeşitli eklemeler yaparak cihazların yeteneklerini değiştiriyor, ya da güncelliyoruz. Ancak bunun bir bedeli var, o da gittikçe çoğalan ve kaotik bir hal alan kablolardan kurtulamıyoruz. Oysa bunları derleyip toplayarak kenarda, köşede hatta bazen ortada dolaşıp evi işgale etmeye hazır saldırgan görüntülerinden kurtulabiliriz. 

Aşağıdaki basit şema grubu size bu konuda biraz ilham verebilir. 

Uzun olan kablolar için çözüm (Şekil 1)

Bazı kablolar ihtiyacınızdan uzun olabiliyor. Özellikle ses sistemleri kurarken hoparlör bağlantı kabloları evinizin ya da odanızın boyutlarından fazla olabiliyor. Bu fazlalıkları ortada bir yerlere saklamak yerine toparlayarak kısaltmak çok faydalı. Aşağıdaki video çok uzun  kablolar için kısaltma ve düzenleme yöntemi öneriyor, ancak minimize edilebilir.

Güç kablolarının dağılmasını önleyin (Şekil 2)

Cihazların birbirine yakın olmalarını tercih ettiğimiz ya da az sayıda enerji prizimiz olduğundan çoklayıcı kullanmayı tercih ediyoruz. Ancak enerji kablolarının çoklayıcı üzerinde toplu halde durmasına dikkat etmek, ortalığa fışkıran kablo uzantılarını engelleyebilir. 

Masanın arkasına kablo kaçmasın (Şekil 3)

Basit bir kağıt tutacağı PC ya da farklı cihazlarda keyfi olarak kullandığımız, ancak genellikle uçlarını masaların ya da sehpaların arkasına kaçırdığımız girişler için çok iyi bir çözüm. 

Kabloları hizaya sokun isim verin (Şekil 4 - 5)

Kabloların dağılmasını engellemek için eski kredi kartı benzeri plastik kartlar oldukça faydalı oluyorlar. Ayrıca ekmek poşetlerinin ağzını bağlayan minik poşet etiketleri de kabloları isimlendirmede büyük kolaylık sağlıyor. 

Kutuları atmayın, kullanmadıklarınızı saklayın (Şekil 6)

Genellikle cihazlarımıza takıp çıkardığımız geçici aygıtlar olabiliyor. Bunları etrafta bırakmak yerine, düzenli olarak kutularında saklamak çok önemli. Ayrıca bu alışkanlık kaybolmalarını da önlüyor. 

Pratik çözümler üretin (Şekil 7)

Kablo deryasından kurtulmak istiyorsanız evinizde bulunan kullanılmayan birçok malzeme ortalığı toparlamaya yardımcı olabilir. Aşağıda görüldüğü gibi eski bir plastik ya da karton kutu, minik çıkışların düzenli olarak korunabileceği ve kablolarının ortada dolaşmasını engelleyecek bir çözüme dönüşebilir. 

Dizüstü için en pratik çözüm

Dizüstü bilgisayarların kabloları da portatif olmalarına rağmen bazen sıkıntı yaratabiliyor. Ancak bunun için kendinize aşağıdaki gibi bir dizüstü enerji ve eklenti torbası yapabilirsiniz. Böylelikle hem masanızın üzerinde, hem de masanızın etrafında kablo karmaşası yaratmamış olursunuz. 

Masa altı çözümleri

Kullandığınız PC masasının altı eğer yeterli bir ergonomiye sahipse, burayı bir kablo üssüne dönüştürmeniz mümkün. Aşağıdaki resim bir masa altının ne kadar pratik bir şekilde güç merkezine dönüştürülebileceğini gösteriyor.

PC içinde kablo düzenlemesi ve kasa temizliği için yöntemler

Elbette sistemlerinizin kabloları etrafında kendi yaratıcılığınızla pek çok farklı çözüm üretebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra bir de PC içi temizliği ile ilgili bir kaç video paylaşmak istiyorum. 

PC kasası temizlemek için mutlaka bir hava üfleyen kompresör kulanmak çok net sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. PC kasası en hızlı bir biçimde nasıl temizlenir izleyelim:

Daha önce sayfalarımızda paylaştığımız diğer rehberleri de aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz. 

Basit Kasa Temizliği - Nasıl Yapılır?

Detaylı Kasa Temizliği - Bölüm 1

Bilgisayar Kasası Nasıl Düzenli Toplanır? - Detaylı Kasa Temizliği - Bölüm 3

YORUMLAR