Tarayıcılarda Gizli Mod Varsayılan Olarak Nasıl Kullanılır?

Google Chrome, Opera, Safari ve Mozilla Firefox tarayıcılarında gizli sekme varsayılan olarak nasıl kullanılır konusunu anlattık.

Tarayıcılarda Gizli Sekme Varsayılan Olarak Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarlarımızda en fazla kullandığımız yazılım hakkında bir anket yapsak, tarayıcı kategorisi hiç şüphesiz ilk sırada yer alacaktır. Ayrıca, çevremizde olup bitenleri gün aşırı takip ettiğimiz sosyal medya platformlarını dahi bu tarayıcılar sayesinde görebiliyoruz. Peki Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox ve Safari gibi pazar payının hatrı sayılır kısmına hükmeden tarayıcıların önemli özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu blogda, tarayıcılarda gizli mod varsayılan olarak nasıl kullanılır konusunu inceleyeceğiz.

Benim fikrime göre tarayıcıların en önemli özelliği gizli modda kullanılabilmeleridir. Önemli olmasının yanında oldukça kullanışlı olduğunu da söylemeliyim. Mesela uçak bileti alırken normal modda yaptığınız aramayı 5 dakika sonra yaparsanız fiyatların farklılaştığını göreceksiniz. Bu durumda hemen bir gizli sekme açın ve fiyatları tekrar kontrol edin, anında fiyatların ilk kontrol ettiğiniz gibi olduğunu göreceksiniz. Bunun dışında, cache kullanan sitelerin yeni içeriklerini daha erken görebilmek veya tarama geçmişinize bağlı olarak şişen çerezlerden de kurtulmak için harika bir yol diyebilirim. 

Peki tarayıcıları gizli modda varsayılan olarak kullanmak mümkün müdür?

 Tamamen mümkündür. Her tarayıcının kendine özgü muhteşem özellikleri vardır ve hayatımızı kolaylaştırmaya odaklanmışlardır. Sizlere yardımcı olmak adına her tarayıcıda gizli modu varsayılan olarak nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım. 

Google Chrome (Windows)

Google'ın sahibi olduğu Chrome tarayıcıda tamamen gizli modda internette dolaşmak için basit ve etkili bir yol var. Daha basit olması açısından belki bir tercih kutucuğu eklenebilirdi, ancak aşağıda bahsedeceğim yolda gayet işe yarıyor:

  • Google Chrome için masaüstünüzde bir kısayol oluşturun.
  • Simgeye sağ tıklayın ve Kısayol bölümüne gelin.
  • Hedef kısmında yer alan uzantının sonuna bir boşluk bırakarak "-incognito" ekleyin ve kaydedin.

Google Chrome Gizli Mod

NOT: Chrome'u otomatik olarak gizli modda açmak istiyorsanız bu kısayolu kullanmanız gerekecek. Eğer işlemleri tersine çevirmek isterseniz incognito komutunu silebilirsiniz.

Mozilla Firefox (Mac, Windows)

Mozilla Firefox tarayıcı gizli modu kullanmayı biraz daha kolay hale getirmiş. Çok basit bir ayarla tarayıcınızı etkili bir şekilde glzi modda kullanabilirsiniz. Aşağıdaki yolu aynen uygulayın:

  • Tarayıcınızı açın ve Seçenekler bölümüne gelin.
  • Daha sonra Gizlilik sekmesini açın.
  • Burada Geçmiş bölümü altında size bir seçenek sunulacak, bunu "Geçmişi asla hatırlamasın" şeklinde düzeltin.
  • Tarayıcınızı yeniden başlatın.

Mozilla Firefox Gizli Mod

Opera (Windows)

Opera kullanıcıları tıpkı Chrome'da olduğu gibi bir yöntemle tarayıcılarını gizli modda kullanabilirler. Tek yapılması gereken masaüstünde bir kısayol oluşturmak ve basit bir komut eklemek. Beni takip edin:

  • Masaüstünüzde bir Opera kısayolu oluşturun.
  • Simgeye sağ tıklayın ve Kısayol bölümüne gelin.
  • Burada bulunan Hedef bölümünde sona gelerek bir boşluk bırakın ve "-private" yazın.

Opera Gizli Mod

Safari (Mac)

Maalesef şu anda bir Mac cihaza erişimim olmadığından bu işlemi sizlere görsel olmadan anlatmak durumundayım. Safari'de gizli modu varsayılan olarak nasıl kullanacağınızı ufak bir araştırma ile öğrendim ve bu başlık altında paylaşayım. 

  • Safari'yi açın ve Tercihler kısmına gelin.
  • Genel ayarlar sekmesini açın.
  • Safari'nin nasıl açılması gerektiğini soran bir ayar göreceksiniz, onu "Yeni gizli pencere" şeklinde değiştirin ve kaydedin. 

Microsoft Edge (Windows)

Maalesef Microsoft Edge'i gizli modda açmanın herhangi bir yolu yok. Her seferinde gizli pencereyi manuel olarak açmanız gerekiyor.

Tarayıcılarda Gizli Sekme Kullanmanın Önemli Avantajları
NASIL YAPILIR

Tarayıcılarda Gizli Sekme Kullanmanın Önemli Avantajları

İnternet üzerinde yaptığınız her hareketin sosyal medya ve reklam ağları tarafından izleniyor. Bunun en büyük sebebi ise, internet kullanım alışkanlıklarınızı takip etmek.

En İyi Android Web Browser Hangisi?
MOBİL

En İyi Android Web Browser Hangisi?

Pek çok Android mobil cihaz kullanıcısının aklında olan sorulardan bir tanesi elbette hangi Android web browserın en iyisi olduğu.

Tarayıcılarınızda Yüklü Olan Eklentileri Nasıl Bulursunuz?
NASIL YAPILIR

Tarayıcılarınızda Yüklü Olan Eklentileri Nasıl Bulursunuz?

İnternet tarayıcıları için sunulan eklentiler, tarayıcılara kazandırdığı özellikler sayesinde çok faydalı olabiliyor. Birden fazla tarayıcı kullanıyorsanız ve bu tarayıcılarda hangi eklentilerin yüklü olduğunu bilmek istiyorsanız, anlatacağımız çok basit bir yöntem sayesinde bu merakınızı giderebileceksiniz.

YORUMLAR