2023'ün En Çok ve En Az Yaşanılabilir Şehirleri Belli Oldu

The Economist'in yayınladığı listeye göre 2023 yılının en çok ve en az yaşanılabilir şehirleri belli oldu. İşte detaylar!

2023'ün En Çok ve En Az Yaşanılabilir Şehirleri Belli Oldu

The Economist her yıl yayınladığı Küresel Yaşanabilirlik Endeksi raporuyla 2023'ün en yaşanabilir ve en az yaşanılabilir şehirlerini açıkladı.

Viyana, iki yıl önce kaybettiği dünyanın en yaşanabilir kenti unvanını geri alırken, Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yürütülen çalışmada 173 şehir sağlık, eğitim, istikrar, altyapı ve çevre gibi faktörlere göre değerlendirildi. Viyana'nın ardından Kopenhag ikinci, Melbourne ise üçüncü sırada yer aldı.

Bazı şehirlerin ise sıralamalarında düşüşler yaşandı. Londra 12 sıra gerileyerek 46. sıraya, Stockholm ise 22 sıra gerileyerek 43. sıraya düştü. Özellikle Asya'daki şehirler, puanlarında önemli artışlar kaydetti. Suriye'nin başkenti Şam, Trablus ve Cezayir'in ardından listenin son sırasında yer aldı.

EIU Yaşanabilirlik Endeksi Başkanı Upasana Dutt'a göre Covid kısıtlamalarının hafiflemesi 2023 yılında küresel yaşanabilirliği olumlu yönde etkiledi. Okulların yeniden açılması ve sağlık sistemlerinin yüklerinin hafiflemesiyle eğitim ve sağlık güçlendi. Ayrıca Asya ve Orta Doğu'daki gelişmekte olan ekonomilerde kayda değer iyileşmeler görüldü ve bu da dünyanın siyasi ve ekonomik ekseninde kademeli bir kaymaya işaret ediyor.

2023'ün En Çok ve En Az Yaşanılabilir Şehirleri Belli Oldu

En Yaşanabilir 10 Şehir

  1. Viyana (Avusturya) 
  2. Kopenhag (Danimarka) 
  3. Melbourne (Avustralya) 
  4. Sidney (Avustralya) 
  5. Vancouver (Kanada)
  6. Zürih (İsviçre) 
  7. Calgary (Kanada) 
  8. Cenevre (İsviçre) 
  9. Toronto (Kanada) 
  10. Osaka (Japonya)

En Az Yaşanılabilir 10 Şehir

  1. Douala (Kamerun)
  2. Kiev (Ukrayna)
  3. Harare (Zimbabve)
  4. Dakka (Bangladeş)
  5. Port Moresby (Papua Yeni Gine)
  6. Karaçi (Pakistan)
  7. Lagos (Nijerya)
  8. Cezayir (Cezayir)
  9. Trablus (Libya)
  10. Şam (Suriye)

Dünyada Toplu Taşıma Ücretleri En Pahalı Şehirler Belli Oldu
Yaşam

Dünyada Toplu Taşıma Ücretleri En Pahalı Şehirler Belli Oldu

Picodi tarafından yayımlanan bir rapor, dünya çapında toplu taşıma ücretleri en pahalı şehirler hangileri sorusunu yanıtladı. İşte raporun ayrıntıları!

Dünyanın En Kalabalık Şehirleri Belli Oldu (2023)
Yaşam

Dünyanın En Kalabalık Şehirleri Belli Oldu (2023)

Geçtiğimiz günlerde World Population Review tarafından dünyanın en kalabalık şehirleri listesi güncellendi. Peki, en kalabalık şehir hangisi?