e-Devlet'e Ad Soyad Değişikliği Yapma Başvurusu Geldi

e-Devlet'te ad soyad değişikliği nasıl yapılır? Yeni karara göre, ad soyad değiştirme başvuruları e-Devlet'ten alınabilecek.

e-Devlet Kapısına yeni bir hizmet daha geldi. e-Devlet'te ad soyad değişikliği yapma dönemi resmen başladı. 

Geçtiğimiz dönemde başlayan soyadı değişikliği kararının ardından, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların da e-Devlet'ten yapılabileceği bilgisi aktarıldı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü online sistemler üzerinden yürüttüğü hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Bu karara göre, İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması isimli hizmet e-Devlet Kapısına getirildi.

e-Devlet'ten Veri Sızıntısı İddiasıyla İlgili Açıklama Geldi
GÜVENLİK

e-Devlet'ten Veri Sızıntısı İddiasıyla İlgili Açıklama Geldi

e-Devlet veri sızıntı iddiası açıklama ile netliğe kavuştu. Türkiye’nin e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişim sistemleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddialarının doğru olmadığını ifade eden resmi açıklama, vatandaşlara ait tüm verilerin güvende olduğunu söylüyor.

e-Devlet'te ad soyad değişikliği yapma

Yeni hizmete ilişkin İçişleri Bakanlığıdan gelen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan düzenleme sonucu kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önü açılmıştı.

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen geçici madde ile belirlenen süre 3 yıl daha uzatıldı. Ayrıca maddenin geçerliliği için belirlenen sürenin bitmesi üzerine tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesi sağlandı.

Bunun yanı sıra maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı.

e-Devlet'te soyağacı alma dönemi başladı

İçişleri Bakanlığı, soyağacı oluşturma hizmeti için yeni bir adım attı. Bakanlık, vatandaşların E-Devlet sistemi üzerinden ulaşabilecekleri kamu hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Vatandaşlar, yeni hizmet sayesinde nüfus müdürlüklerine gitmeden soyağaçlarının bir şemasını oluşturabilecek.

Soyağacı sayfasında 8 farklı arka plan, 5 farklı çerçeve ve 4 farklı renk seçeneği yer alıyor. Kullanıcılar soyağacı şemasının arka planını, çerçevesini, çerçevelerin rengini ve hatta yazı tipini kişiselleştirebilir. Bunların yanı sıra şemada yer alan yazının rengi de değiştirilebilir.

Kullanıcılar, ekranın alt kısmında yer alan "+" ve "-" butonlarını kullanarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemlerini gerçekleştirebilir. Ayrıca "Ctrl" tuşuna basılı tutarak mouse ile soyağacının herhangi bir kısmına göz atabilirsiniz.a

YORUMLAR