Doğal Afet Anında Faydalı Olabilecek Uygulamalar

Doğal afetler hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeği ve bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmakta fayda var. İşte mobil cihazlar için deprem uygulaması önerileri!

Deprem benzeri doğal afetler sırasında birileri ile iletişim kurmak sandığınızdan çok daha zor olabilir ve bu gibi durumlara karşı önceden hazırlık yapmanızda fayda var. Peki, doğal afetlerde hangi uygulamalar kullanılmalıdır? Bu yazıda deprem uygulaması önerilerinde bulunduk.

Afetlerde Faydalı Olabilecek Yazılımlar

  • Deprem.io
  • Afet Harita
  • Ben İyiyim
  • Afet Bilgi
  • Deprem Yardım
  • Bridgefy
  • Güvendeyim
  • Deprem Bilgi Sistemi 3.0
  • BİP
  • eAFAD
  • 112 Acil Yardım Butonu
  • Life360
  • Voxer
  • My Earthquake Alerts
  • LastQuake

Yukarıda telefonunuzda kullanabileceğiniz deprem uygulamaları bulunuyor. Doğal afet anında kullanılabilecek yazılımlar listeisndeki hizmetlerin detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz. Deprem çantasında olması gerekenleri merak ediyorsanız deprem çantasında neler olmalı sorusunu cevapladığımız yazıya bakabilirsiniz.

Deprem.io

Deprem.io hizmetini kullanarak deprem bölgesinde gıdaya veya ısınmaya ihtiyacınız olduğunu belirtebilirsiniz. Ayrıca yardım listelerini görüntüleyebilir, kurumlara bağış yapabilir, yolcu taşıyabileceğinizi belirtebilir veya iş makinesi kullanabileceğiniz bildirebilirsiniz.

Hizmet üzerinden ayrıca yemek dağıtım yerlerini, barınma yerlerini, toplanma alanlarını, kan bağış noktalarını ve daha fazlasını görüntüleyebilirsiniz. Enkaz altında olduğunuzu veya tanıdığınız birinin enkaz altında olduğunu da bildirebilirsiniz. Hizmet sağlayan otellerini de harita üzerinden görebilmeniz mümkün.

Afet Harita

Afet Harita isimli hizmet sosyal medya üzerinden paylaşılan yardım çağrılarından alınan verileri anlamlı hâle getirerek sahada görevli olan kurum ve kuruluşları bilgilendirmek amacıyla geliştirildi. Böylelikle ilgili kurumlara ve STK'lara yardımcı olunuyor. Harita belirli sürelerle düzenli olarak güncelleniyor.

Ben İyiyim

Ben İyiyim, depremzedeler ve yakınlarının haberleşmesine imkân tanıyor. Web sitesini ziyaret ettiğinizde karşınıza "Depremzedeyim" ve "Depremzede Yakınıyım" olmak üzere iki farklı buton çıkıyor. Bu iki butondan birini seçerek hizmeti kullanabilirsiniz.

Afet Bilgi

Afet Bilgi üzerinden depremzedeler için geçici barınma alanları, güvenli toplanma alanları, yemek dağıtım yerleri, konteyner eczaneler, veterineler ve tahliye noktalarını görüntüleyebilirsiniz. Hizmette yardım etmek isteyenler için yardım toplama merkezleri, Kızılay kan bağış noktaları ve kök hücre bağış noktaları da mevcut.

Deprem Yardım

Deprem Yardım, enkaz altında kalan insanlar veya onların adresini bilen yakınlarının konumlarını bildirebilirsiniz. Çok pratik bir kullanıma sahip olan hizmet, bu konum bilgisinin hızlı şekilde yetkili kurumlara aktarılarak yardımın ulaşmasını sağlamak amacı ile geliştirildi.

Bridgefy

Bridgefy internetsiz çalışan ve operatörler hizmet vermese dahi yakınlarınızla iletişim kurmanıza olanak sunan bir uygulama. İnternet bağlantısı yerine Bluetooth bağlantısı ile çalışan bu uygulamada yüz metreye kadar yakınlarınızdakilerle iletişim kurabiliyorsunuz

Çok sayıda kişi tarafından tercih edilen uygulamayı ne kadar çok kişi kullanırsa, mesafe de doğru orantılı bir şekilde genişliyor. Yani akıllı telefonlar, birer baz istasyonu görevi görüyor.

Güvendeyim

Güvendeyim uygulaması olası bir deprem anında belirlediğiniz beş telefon numarasına, GPS üzerinedn aldığı konumu kısa mesaj yolu iletiyor. Yaşanan doğal afet sonrasında güvende olduğunuzu ve konum bilginizi SMS ile bildirmenizi sağlayan uygulamada, aynı şehirde yaşamayan en az bir yakınınızın numarasını da uygulamaya eklemeniz tavsiye ediliyor.

Deprem Bilgi Sistemi 3.0

Bu uygulama, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendirmekte ve Türkiye’de herhangi bir noktanın veya kullanıcının bulunduğu konumun depremsellik tarihinin verilerine ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bu noktada akıllı telefonunuzda bulundurmanızı tavsiye ettiğimiz uygulamalardan birisi de Deprem Bilgi Sistemi 3.0 olarak öne çıkıyor.

BİP

Turkcell'in tüm operatör kullanıcılarına açık olan servisi BİP, bir süre önce Acil Durum Butonu ile güncellendi. BiP Acil Durum Butonu ile acil durumda ulaşmak istediğiniz sevdiklerinize, nasıl olduğunuzu konumunuzla birlikte BiP’ten tek tuşla gönderebilir, internet üzerinden BiP’le kesintisiz arayabilirsiniz.

eAFAD

eAfad uygulaması ile Android cihazlarınızdan Türkiye’deki ve yakın çevredeki deprem hareketlerini anlık olarak takip edebilirsiniz. Tüm dünyada zaman zaman yaşanabilen deprem hareketleri, ülkemizde de sıklıkla görülüyor.

Yerkabuğundaki kırılmalar nedeniyle aniden ortaya çıkabilen depremler bazen küçük şiddetli olabildiği gibi bazen de çok büyük hasarlara neden olabilecek şiddette olabiliyor Kullanıcı dostu arayüze sahip olan eAfad uygulaması, Türkiye ve çevresindeki depremleri harita üzerinden sizlere sunan bir deprem takip uygulaması olarak öne çıkıyor.

112 Acil Yardım Butonu

Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan 112 Acil Yardım Butonu, acil durumlarda konum bilginizi belirtmenize gerek kalmadan size en kısa süre içerisinde ulaşılmasını sağlar. Çok basit bir kullanıma sahip olan uygulamada başarılı bir arayüz bulunuyor.

Life360

100 milyonu aşkın indirme sayısı ile dikkat çeken Life360 sayesinde ailenizdeki kişilerin konumunu görüntüleyebiliyorsunuz. Uzun bir süredir popülerliğini devam ettiren Life 360'da ister ailenizdeki tüm kişilerle isterseniz bir kişiyle sohbet edebilme imkânına sahipsiniz.

Voxer

Voxer, arkadaşlarınızla ya da ailenizle çok pratik bir şekilde iletişim kurabilmenize imkân tanıyor. Bas konuş özelliğine sahip olan uygulamada metin mesajı, fotoğraf ve konum gönderme işlevleri de mevcut. Wi-Fi, 3G, 4D ve EDGE dahil pek çok bağlantıyı destekleyen uygulamada ses mesajları 2 ya da 3 kat daha hızlı dinleyebilirsiniz.

My Earthquake Alerts

My Earthquake Alerts, dünyanın dört bir yanından canlı deprem bilgisi alabilmenize imkân tanıyor. Sahip olduğu başarılı arayüz sayesinde kolay bir kullanım sunan uygulamada depremin tam yerini, derinliğini ve uzaklığını görebilirsiniz.

LastQuake

Bir milyondan fazla indirilen LastQuake, meydana gelen depremleri anında öğrenmenizi sağlıyor. Gerçek zamanlı bilgi sunan uygulama aracılığıyla arkadaşlarınızla ya da ailenizle iletişime geçebilirsiniz. Sismologlar tarafından dizayn edilen hizmet, deprem sonrası için güvenlik önerileri de sunuyor.

AFAD Acil Çağrı Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır?
Yaşam

AFAD Acil Çağrı Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır?

Doğal afet öncesi, doğal afet esnasında ve doğal afet sonrası oldukça önemli bir rol üstlenen AFAD Acil Çağrı uygulaması nedir? Bu yazıda İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan mobil uygulamaya dair merak edilen bazı soruları yanıtlayacağız.

Bu yazıda deprem uygulaması önerilerinde bulunduk. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. AKUT Güvendeyim isimli hizmetin tam olarak ne işe yaradığını merak ediyorsanız AKUT Güvendeyim uygulaması nedir, nasıl kullanılır soruları dahil bazı soruları cevapladığımız yazıya göz atabilirsiniz.

Deprem Bölgelerine Gönderebileceğiniz Eşyalar
Yaşam

Deprem Bölgelerine Gönderebileceğiniz Eşyalar

Merkez üstü Kahramanmaraş olan 10 ilin etkilendiği 7.7 ve 7.6 şiddetli deprem mağdurlarına ihtiyaçları olan eşyaları gönderebilirsiniz.

YORUMLAR