Yüklemeniz Gereken 12 Ücretsiz Windows Programı

Yeni bir PC aldığınızda veya Windows'u tekrar yüklediğinizde ihtiyacınız olacak 12 ücretsiz program

Yeni bir Windows PC satın aldığınızda veya Windows’u yeniden yüklediğinizde kurmanız gereken ücretsiz programları bu blog yazımızda bulacaksınız. Antivirüs programından sistem optimizasyon programına, gelişmiş program kaldırma aracından veri yedekleme programına, medya oynatıcıdan dosya sıkıştırma programına Windows temiz kurulumdan sonra yüklenmesi gereken programlardan en iyileri bir araya getirdik.

Yeni bir bilgisayar satın alındığında veya Windows tekrardan kurulduğunda ilk yapılan; önlüklü gelen programların ivedilikle kaldırılması, sık kullanılan programların kurulmasıdır. Windows için olmazsa olmaz programlar bellidir. Bir antivirüs programı, zamanla yavaşlayan sistemi canlandırmak; eski performansına kavuşturmak için bir sistem optimizasyon programı, programları kalıntı bırakmadan kaldırmak için gelişmiş program kaldırma aracı, indirme yöneticisi, Windows’un kendi yedekleme aracından çok daha gelişmiş bir veri yedekleme programı, altyazılı filmleri de izlemek için bir medya oynatıcı, dosya sıkıştırma - sıkıştırılmış dosyaları açma programı, üçüncü parti bir web tarayıcı dahil birçok programı yüklemek gerekir. Bu blog yazımızda Windows’u yükleyip güncelleştirmeleri de aldıktan sonra kurulması gereken programlardan beğendiklerimizi sizlerle paylaşacağız. Bu arada listedeki programların tümü ücretsiz. Lisans sorunu yaşamadan kullanabilirsiniz.

Avast Free Antivirus - Ücretsiz Antivirüs Programı

İster yeni bir kullanıcı olun, isterseniz de üst seviye bir kullanıcı olun, Windows PC’nizde bir antivirüs programı kesinlikle olmalı. Zararlı web sitesine yönlendirme, sahte program/eklenti yükletme, resmi bir kuruluştan gelmiş gibi gösterilen e-posta eki ve diğer klasik yöntemler günümüzde artık kullanılmıyor. Bu senenin başlarında tanıştığımız, uzunca bir süredir gündemden düşmeyen Meltdown ve Spectre, son zamanlarda sıklıkla konuştuğumuz kripto para madenciliği virüsü yeni nesil çevrimiçi güvenlik tehditlerinden sadece birkaçı. Günden güne artan, yenileriyle tanıştığımız güvenlik açıklarına karşı sistemi korumak için bir antivirüs programına ihtiyaç var. Ücretsiz antivirüs programları arasında en bilineni Avast olabilir. Gerçek zamanlı koruma sağlaması, düşük kaynak kullanımıyla oyun oynamayı etkilememesi, uygulama davranışlarını izlemesi, WiFi güvenliği, Avast Free sürümünde bulunan güzel özelliklerden bazıları.

IObit Uninstaller - Program Kaldırma Aracı

Windows’un varsayılan program kaldırma aracı bildiğiniz üzere fazla gelişmiş değil. Program Ekle/Kaldır’dan kaldırdığınız bir program, sistemden tamamen kaldırılmıyor ki; bunu zaten biliyorsunuzdur. Kayıt defteri girdileri, geçici dosyalar, program verileri, sistem entegre dosyaları vs. programa ait kalıntıları kendiniz de silebilirsiniz lakin bunu sizin yerinize yapabilecek bir program varken neden zaman harcayasınız ki? Gelişmiş program kaldırma araçları arasından kolay kullanılabilir olmasıyla öne çıkan IObit Uninstaller, programları kökten kaldırıyor. Sadece programları değil, araç çubukları ve eklentileri, Windows güncellemeleri de sistemden tamamen kaldırabiliyor.

Unchecky - Araç Çubuğu (Toolbar) Yüklemesini Engelleme

Program kurarken okumadan, “Next, next, next” yapan kullanıcılar arasında değilseniz, çoğu programın kurulum aşamasında muhtemelen hiç ihtiyacınız olmayacak, kullanmayacağınız bir araç çubuğu vs. yükletmeye çalıştığını biliyorsunuzdur. Unchecky, kutucuk işaretlemelerini sizin yerinize kaldırarak sadece ana programı yüklemenizi sağlıyor. Programlarla birlikte yüklenen araç çubuklarına, sistemden zar zor silinen zararlılara son veren minik ancak gerekli bir araç Unchecky.

PC Decrapifier - Bloatware Kaldırma

Üreticilerin Windows ile birlikte yüklediği, son kullanıcı olarak hiç kullanmayacağımız programları tespit edebilen bir program PC Decrapifier. Bloatware diye geçen önyüklü gelen üçüncü parti uygulamaları bularak silmek için seçenek sunuyor.

EagleGet - Ücretsiz Dosya İndirme Yöneticisi

Herhangi bir siteden herhangi bir formattaki içeriği bilgisayarımıza indirmemizi sağlayan indirme yöneticileri arasından EagleGet çok kanallı teknoloji kullanarak maksimum hızda indirme yapması, indirmeler üzerinde tam kontrol sunması (durdurma/devam ettirme, zamanlama, kuyruk yönetimi vs), süresi dolan bağlantıları yenilemesi, virüs kontrolü yapmasıyla öne çıkıyor. Geniş indirme protokolleri desteği sunmasıyla beğendiğimiz indirme yöneticisi, basit ve şık arayüze sahip.

FBackup - Ücretsiz Yedekleme Programı

Windows’un sistemin tam yedeğini almanızı sağlayan kendi yedekleme aracı mevcut ancak fazla gelişmiş değil. Hem online hemde offline veri yedekleme yapabilen birçok Windows aracı - programı mevcut. Bunlar arasından FBackup, kolay kullanılabilirliğiyle öne çıkıyor. Offline yedekleme için kaynak konum, hedef konum ve yedekleme sıklığını belirtmeniz yeterli. Online yedeklemede farklı olarak Google Drive hesabınıza giriş yapıyorsunuz.

f.lux - Mavi Işık Filtresi

PC’nizi akşam saatlerinde de kullanıyorsanız f.lux kesinlikle yüklü olmalı. Akşam ekran parlaklık seviyesini düşürseniz de mavi ekrana baktığınızdan gözleriniz bir süre sonra yorulacaktır. Mavi ışık yayan ekrana bakmanın sadece gözü yormadığı, uykuyu da etkilediği biliniyor. Bu araç, sizin belirlediğiniz saatte veya gün doğumuna/batımına göre mavi ışık dengesini ayarlıyor. Ekran biraz sarımsı olsa da sağlığınız korunmuş oluyor.

Listary - Dosya Arama ve Uygulama Başlatıcı

Bir dosya yöneticisi, dosya bulucu, uygulama başlatıcı, hızlı erişim aracı, ne derseniz Listary, harika bir araç. Dosyalar, ayarlar, klasörler, uygulamalar kısacası PC’nizdeki her şeye erişebilen, aradığınızı anında karşınıza çıkaran bu araç, işini Cortana’dan çok daha iyi yapıyor. Kısayollar, özelleştirme seçenekleri de mevcut.

VLC Media Player - Ücretsiz Medya Oynatıcı

Windows’un varsayılan medya oynatıcısının yetenekli olmadığını hepimiz biliyoruz. Çok bilindik bilinmedik tüm medya formatlarını destekleyen açık kaynak kodlu ücretsiz en iyi medya oynatıcı VLC Media Player diyebilirim. Altyazılar, video, ses, senkronizasyon seçenekleriyle tam kontrol veren medya oynatıcının arayüzünü de dilediğinizce ayarlayabiliyorsunuz. Ek olarak, eklentilerle işlevlerini daha da geliştirebiliyorsunuz.

7-Zip - Ücretsiz Dosya Sıkıştırma Programı

Windows’un dahili sıkıştırma aracı mevcut ancak dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyaları açmaktan başka seçenek sunmuyor. Birden çok sıkıştırma yöntemi ve sıkıştırma düzeyi seçme, AES 256-bit şifreleme ile korumalı arşiv dosyaları oluşturma, sıkıştırılmış dosyaları topluca kolay bir şekilde açma, tüm sıkıştırma formatlarını destekleme ve daha saymakla bitmeyecek güzel özelliklere sahip olan 7-Zip, açık kaynak kodlu tamamen ücretsiz bir program.

CCleaner - Sistem Bakım, Onarım, Optimize Programı

Geçici dosyalar, önbellek, tarayıcı gereksiz dosyaları da içine alan PC’deki her türde önemsiz dosyayı silmenize yardımcı olan harika bir temizleme aracı CCleaner. Zamanla yavaşlayan bilgisayarın performansını eski haline getirme, kayıt defteri temizliği yaparak hata kodlarından kurtarma, tarama geçmişini otomatik olarak silerek gizliliği koruma, başlangıç programlarına ayar çekerek sistem açılışını hızlandırma, kısaca harika bir sistem bakım, temizleme ve optimizasyon programı CCleaner.

Google Chrome - Hızlı, Güvenli İnternet Tarayıcısı

Windows 10 ile birlikte yüklü gelen Microsoft Edge, Internet Explorer’a göre oldukça gelişmiş bir internet tarayıcı lakin hala tüm beklentileri karşılayamıyor. Bu noktada üçüncü parti web tarayıcı yükleme ihtiyacı duyuyoruz. Google Chrome, Firefox ve Opera, sık kullanılan web tarayıcılar arasında. En güvenli web tarayıcı Chrome, hızlı ve hafif olmasıyla öne çıkan birçok eşsiz özellikle gelen Opera, gizliliğe odaklı Firefox arasından seçim yapabileceğiniz gibi daha az tanınan ancak sevdiğiniz özellikleri sunan bir web tarayıcıyı da tercih edebilirsiniz. Bizim favorimiz; Chrome.

Listede olmayan, sıklıkla kullandığınız harika özelliklere sahip ücretsiz Windows programları ve araçları varsa bizlerle paylaşabilirsiniz.

Oyun Bilgisayarında Olması Gereken Programlar
OYUN

Oyun Bilgisayarında Olması Gereken Programlar

Oyun bilgisayarında olması gereken programlar neler? Bilgisayarınızı oyun odaklı kullanıyorsanız yüklemeniz gereken bazı uygulamalar bulunuyor.

Her Bilgisayarda Bulunması Gereken Programlar ve Alternatifleri
YAZILIM

Her Bilgisayarda Bulunması Gereken Programlar ve Alternatifleri

Bilgisayarınızı yeni kurduğunuzda yada bilgisayar dünyasına ilk adım attığınızda size gerekli olabilecek temel programları bulmakta zorlanıyorsanız veya bu konuda bilginiz yok ise "Başlangıç Programları" (Basic Kit) başlıklı bu yazı size bu konuda yardımcı olmak için hazırlandı.

En İyi Sistem Bakım Araçları
YAZILIM

En İyi Sistem Bakım Araçları

En iyi sistem bakım araçları neler? Bu sorunun yanıtını merak eden kullanıcılar için birbirinden başarılı programların yer aldığı bir liste hazırladık.

YORUMLAR