Otoparklarda Yeni Dönem Başlıyor: Yönetmelik Taslağı Çıktı

Otoparklarda yeni dönemin başlayacağı bilgisi geldi. Neler değişecek? Gelin hep beraber yakından bakalım.

otoparklarda-yeni-donem-basliyor

Otoparklarda yeni dönem nasıl olacak? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni yönetmelik taslağı hazırlandığı bilgisi geldi.

Otoparklarda Yeni Dönem: Neler Değişecek?

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunluluğu uygulanacak.

  • Her daire için en az bir otopark zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilerek, daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması geliyor.
  • 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirilecek.
  • Dükkan, mağaza, banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edilecek. 

Otopark yönetmeliğinin 31 Mart'ta yürürlüğe gireceği aktarılan bilgiler arasında.

Türkiye'de İlk: Ankara Büyükşehir Belediyesi Elektrikli Otobüs Üretti
Otomobil

Türkiye'de İlk: Ankara Büyükşehir Belediyesi Elektrikli Otobüs Üretti

Ankara Büyükşehir Belediyesi elektrikli otobüs ürettiğini duyurdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ'ye ait İnsan Kaynakları ve Lojistik Hizmetleri veren BELKA A.

Yönetmelikte şu maddelerin olacağı paylaşılmakta:

  • Parsel arka bahçesinde binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak kaydı ile mekanik otopark yapılabilecek.
  • 120 metrekareden küçük olup 3 kat ve üzeri yapı bulunan parsellerde, talep halinde otoparkın bedel karşılığı bölge otoparkından temin edilebilmesi sağlanacak.
  • 250 metrekareden küçük parsellerde otopark ihtiyacının yarısının parselde karşılanması kaydı ile zorunlu otopark adedi yüzde 50 azaltılacak.
  • Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin onayı halinde bitişik olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı getirilecek. Bu sayede birden çok parselin anlaşması ile ‘ada içi’ otoparkların önü açılacak.
  • Parselinde otopark yapamayan yapılar için 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan ya da varsa ticari otoparktan tapuya şerh konmak suretiyle otopark yeri temin edebilme imkanı gelecek.
  • Büyükşehir belediyelerinin otopark bedeli almalarına rağmen bölge otoparkları inşa etmemeleri gerekçesiyle, yetki değişikliğine gidilecek. Bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine verilecek.
  • Asgari zorunlu otopark adedi 20’den fazla olan yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2023 tarihine kadar en az yüzde 2 oranında, bu tarihten sonra ise yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenleme şartı getirilecek. AVM ve bölge otoparklarında ise bu oranlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar yüzde 5, bu tarihten itibaren yüzde 10’a çıkarılacak.

Sizler yeni yönetmelik hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlardan görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!

YORUMLAR