Gelmiş Geçmiş En İyi MMORPG Oyunlar

Tüm dünyada çok popüler olan MMORPG oyunlar sayesinde uzun süre boyunca keyifli zaman geçirebilmeniz mümkün. Peki, en iyi MMORPG oyunu hangisi?

MMORPG oyunlar oyunculara sundukları zengin içerikler sayesinde diğer video oyunlardan ayrılıyorlar. Tek kişilik hikâye moduna yer veren bir oyunu birkaç hafta oynadıktan sonra bitirebiliyorsunuz; fakat uzun süreli eğlence arayışındaysanız ancak online olarak oynanabilen RPG oyunlar beklentilerinizi karşılıyor.

MMORPG türündeki yapımlar, bize adeta 2. bir hayat yaşama imkanı veriyor. Bu oyunlarda yaratılan alternatif dünyalarda ejderhalarla savaşan bir kahraman olabiliyor, aklımızı başımızdan alan yerleri keşfedebiliyoruz.

Bu yazımızda uzun süre boyunca keyifli vakit geçirmenize yardım edebilecek en iyi MMORPG oyunlar listesi hazırladık. Eğer bir MMORPG oyunu oynamaya başlamayı düşünüyorsanız listemize göz atabilirsiniz.

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır? Tek Siteyle Öğren
İNTERNET

Bilgisayarım Hangi Oyunları Kaldırır? Tek Siteyle Öğren

Günümüzde her PC oyuncusu, yeni çıkan ya da ilgisini çeken oyunların sistem gereksinimlerini kontrol eder. Bir oyunu satın almadan ve bilgisayarınıza yüklemeden önce sistem gereksinimlerini kontrol etmek son derece mühimdir.

En İyi MMORPG Oyunlar Listesi

  • RuneScape
  • Diablo 2
  • World of Warcraft
  • Guild Wars 2
  • The Elder Scrolls Online
  • Star Wars: The Old Republic
  • Final Fantasy XIV: Endwalker
  • Wildstar
  • Star Trek Online
  • Lord of the Rings Online
  • Black Desert Online
  • Knight Online
  • Metin2
  • Albion Online
  • DC Universe Online
  • EVE Online
  • Blade & Soul
  • New World
  • Lost Ark

Şimdiye Kadar Yapılan En Zor RPG Oyunları
OYUN

Şimdiye Kadar Yapılan En Zor RPG Oyunları

Son dönemde zor oyunlar tekrardan popülarite kazandı gibi. Şüphesiz ki aşağıdaki listede yer alan bazı oyunlar zor oyunlar denilince akıllara gelen ilk isimler oluyorlar.

En iyi MMORPG oyunlar listesinde yer alan yapımların detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz. 

Ultima Online

En iyi MMORPG oyunlar listesinde Ultimate Online isimli yapım da bulunuyor. 1997 yılında yayınlanan Ultima Online o dönemin teknolojisi düşünüldüğünde imkansız bir işin altından kalkmayı başarmıştı.

Devasa bir oyun dünyası, çok sayıda oyuncuyu bir araya toplayan yapı, oyuncular arası etkileşim Ultima Online'ın özünü oluşturuyordu. Oyun çıktıktan yıllar sonra bile Ultima Online oynanmaya devam edildi.

Ultima Online, PvP sistemi sayesinde beğenileri kazanmıştı. Oyuncular birbirlerine saldırabiliyor, eşkiyalık yapabiliyordu. Bu etkileşime izin verilmesi Ultima Online'ı gerçek bir rol yapma oyunu yapmıştı ve oyunculara diledikleri yolu izleme imkanı sunmuştu. 20 yaşındaki Ultima Online, zaman içinde geliştirilmeye devam edildi. Halen oyunu oynayabilmeniz mümkün:

RuneScape

İlk olarak 2001 yılında yayınlanan, o dönemlerde tarayıcı üzerinde oynanabilen bir MMORPG olan RuneScape, 3 boyutlu MMORPG çağının öncülerindendi. Takip eden yıllarda RuneScape'in oyun motoru yenilendi, görünümü iyileştirildi ve birçok ek içerikle beslenmeye devam edildi.

RuneScape'in tarayıcı versiyonunun güncel tarayıcılar üzerinde çalışmamaya başlaması üzerine oyun tarayıcıdan bağımsız olarak tek başına çalıştırılabilen bir oyun haline getirildi. RuneScape halen güncelleniyor.

Ücretsiz oynanabilen bir MMORPG olan RuneScape, dünyanın en geniş çaplı MMORPG oyunu olarak da Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Birçok oyuncunun aklına MMORPG denilince World of Warcraft gelse de Warcraft öncesinde RuneScape vardı.

Diablo 2

Diablo 2 aslında tek kişilik bir RPG oyunu gibi görünse de altında saklı bir hazine barındırıyordu. Diablo 2'nin online modu, tek kişilik senaryo modunda yer almayan öğelere de yer vermekteydi. Online moda özel runewordler, diğer oyuncularla ticaret yapabilme imkanı ve PvP duelloları aklımızdan çıkmıyor. Hangimiz çılgınlar gibi kulak koleksiyonu yapmadık ki?

Diablo 2'nin eğlenceli oyun yapısı online altyapı ile bireşince ortaya gerçekten tatmin edici bir MMO deneyimi çıkmıştı. Maalesef ki Diablo 3'te aynı deneyimi yaşayamadık.

World of Warcraft

MMORPG oyunlar denildiğinde akla ilk gelen yapımlar arasında World of Warcraft da bulunuyor. Blizzard, birçok başarılı oyun geliştirmiş olsa da belki de en başarılı girşimi World of Warcraft olmuştu. 2004 yılında oyuncularla buluşan World of Warcraft, inaılmaz bir oyun dünyası sunuyordu

Oyunun her yerine serbestçe yolculuk edebiliyor, dilersek PvE'de uzmanlaşabiliyor ve bölüm sonu canavarlarıyla karşılaşma heyecanını yaşayabiliyor, dilersek PvP savaşlarında rütbe peşinde koşabiliyorduk. World of Warcraft, çıktığı günden itibaren aylık üyelik ücreti ödemenizi gerektiren bir oyun.

Buna rağmen 13 yaşındaki MMORPG halen en yüksek oyuncu sayısına sahip MMORPG'lerden biri. World of Warcraft'ın oyuncu sayısı dönem dönem düşse de her yeni genişleme paketi oyuncu sayısını geri kazanmasına yardımcı oluyor. Zaman içinde görsel olarak yenilenen WoW, oynadığım MMORPG'ler arasında en iyi PvP sistemine sahip oyun.

Guild Wars 2

En iyi MMORPG oyunlar arasında yer alan Guild Wars 2 güzel grafikler arıyorsanız beklentilerinizi karşılayacaktır. Aylık üyelik ücreti ödemenizi gerektirmeyen bir oyun olan Guild Wars 2'yi oynamak için oyunu satın almanız yeterli.

Guild Wars 2'nin diğer MMORPG'lerden farkı ise Dragon Age ve Witcher oyunları gibi tek kişilik RPG oyunlarından görmeye alışık olduğumuz rol yapma yapısına sahip olması. Oyundaki görevlerde farklı tercihler yapabiliyorsunuz ve bu tercihleriniz oyunun nasıl ilerleyeceğini belirliyor.

The Elder Scrolls Online

Tek kişilik The Elder Scrolls oyunlarının ve özellikler Skyrim'in başarısının ardından Bethesda seriyi online yapıyla buluşturma kararı almıştı. The Elder Scrolls Online, serinin derin külliyatını arkasına alarak çıkış yaptı.

İlk başta aylık üyelik ücreti ödenerek oynanabilen The Elder Scrolls Online, daha sonradan ücretsiz oynanır hale geldi ve oyun için indirilebilir içerikler yayınlandı. Morrowind başta olmak üzere pek çok farklı genişleme paketi çıkaran The Elder Scrolls Online, göz alıcı grafiklere sahip.

The Elder Scrolls Online'ın World of Warcraft gibi geniş bir dünyaya sahip olduğunu söyleyemeyiz, bölgeler arası geçişlerde karşınıza yükleme ekranları çıkması da canınızı sıkabiliyor. Fakat serinin hikayesel altyapısı ilginizi çekiyor, Tamriel'in farklı yerlerini de keşfetmek istiyorsanız The Elder Scrolls Online güzel bir seçenek olacaktır.

Star Wars: The Old Republic

Beyaz perdenin kült eserlerinden olan Star Wars'ın MMORPG oyununun geliştirilmesi kaçınılmazdı. Devasa bir evren, farklı ırklar, derin bir külliyat ve bol aksiyon Star Wars: The Old Republic adlı oyunun geliştirilmesine vesile oldu ve ortaya güzel bir sonuç çıktı.

En iyi MMORPG oyunlar arasında bulunan Star Wars: The Old Republic'te oyuncular dilerlerse bir İmparatorlık ajanı, dilerlerse bir Jedi şovalyesi, dilerlerse bir Sith lordu olabilmekteler. Star Wars filmlerinde gördüğünüz mekanları ziyaret edebilir, ışın kılıcı savaşları yapabilirsiniz. Star Wars: The Old Republic'i ücretsiz olarak oynayabiliyorsunuz.

Final Fantasy XIV: Endwalker

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn aslında bir hayli kötü bir şekilde çıkış yapmıştı. Oyunun yayıncısı Square Enix, oyunculardan gelen eleştirilere kulak asmış, oyunu geliştiren ekibi görevden alarak yeni geliştiricileri göreve getirmiş ve adeta oyunu baştan yaratmıştı.

Bu sayede Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, uçurumun kenarından döndü ve yüksek kaliteli bir MMORPG'ye dönüştü. Eorzea adlı fantastik dünyaya konuk olduğumuz Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, oyuncuları belli kahraman sınıflarını seçmeye zorlamıyor.

Oyuncular belli bir seviyeye ulaştıktan sonra sadece silah değiştirerek diğer sınıfların yeteneklerine erişebiliyorlar. Böylece farklı oyun stilleri için yeni karakter açıp ona zaman harcama derdinden kurtuluyorsunuz.

Wildstar

En iyi MMORPG oyunlar listesinde yer alan Wildstar daha sonradan ücretsiz oynanabilir hale getirildi. Wildstar'da Nexus adlı uzak bir gezegene gidiyor, bu gezegendeki uzaylılar, robotlar ve vahşi yerli halklarla savaşıyor, kendi evimizi inşa ederek Nexus'a yerleşmeye çalışıyoruz.

Wildstar'ın farkı reflekslerinizi kullanmanızı gerektiren savaş sistemi. Oyunda hızlı çarpışmalar yapıyor, bu çarpışmalarda bir yandan saldırırken diğer yandan düşman saldırılarından kaçmaya çalışıyorsunuz. Bol zindan ve raid seçeneği, farklı PvP savaş alanları, detaylı ev inşa etme sistemi Wildstar'ı oynamanız için geçerli olabilecek diğer sebepler.

Star Trek Online

Star Trek ya da ülkemizde bilinen adıyla Uzay Yolu dizisi bir döneme damgasını vurmuştu. Star Trek dizisinin MMORPG oyunu da oldukça mantıklı bir fikirdi. Karşımızda geniş bir evren, derin bir hikaye, farklı ırklar, ilginç teknolojiler duruyordu. İşte bu malzemeyi kullanan Star Trek Online ortaya güzel bir sonuç çıkarmıştı.

Star Trek Online hem bize Star Trek dünyasındaki egzotik gezegenleri keşfetme imkanı veriyor hem de kendi uzay gemimizi kontrol etmemize izin veriyor. Oyuncular yabancı gezegenlere ışınlanarak 3. şahıs kamera açısından bilinmeyen tehlikelerle savaşabiliyor, dilerlerse uzay gemilerini kontrol edebiliyor.

Lord of the Rings Online

Lord of the Rings Online, Orta Dünya'da geçen Yüzüklerin Efendisi ve The Hobbit gibi eserleri seviyorsanız hoşunuza gidebilecek bir MMORPG, Lord of the Rings Online'da Orta Dünya ırklarından birini seçebiliyor ve Orta Dünya'yı keşfederek filmlerdeki ünlü kahramanlarla karşılabiliyorsunuz ve onlarla görevler yapabiliyorsunuz.

Hâlen yeni içerikler yayınlanan Lord of the Rings Online, eski teknolojiyi kullanmasına bağlı olarak görsel olarak günümüzün biraz gerisinde kalmakta. Buna rağmen eski bir bilgisayarınız varsa Lord of the Rings Online sizi üzmeyecektir, düşük sistem gereksinimleri sayesinde rahatça çalışacaktır.

Black Desert Online

Özenle hazırlanmış bir içeriğe yer veren Black Desert Online hem teknolojik olarak hem de oynanış olarak ortalamanın üzerinde bir kalite sergiliyor. Oyunun daha girişinde kahramanınızı yaratırken saatler harcayabilirsiniz, birçok özelleştirme seçeneği beğeninize sunulmakta. İsterseniz de hazır kalıplardan birini seçip hızlıca oyuna başlayabilirsiniz.

Black Desert Online'ın grafikleri oldukça güzel. Savaş sistemi ise akıcı bir yapıda, savaşlarda gereksiz beklemeler ve tökezleyen bir yapı yok. Oyunun savaş sistemine alıştıktan sonra etkileyici kombolar yapabilmektesiniz. Bu sistem yeteneğinizi de ön plana çıkarıyor.

Knight Online

Savaş sistemi ve müzikleri ile dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Knight Online etrafta çok ücretsiz MMORPG oyununun olmadığı bir dönemde çıkış yapmış, bu sayede çok sayıda oyuncuya ulaşmıştı. Birçoğumuz Knight Online ile MMORPG oyunlarına giriş yapmıştık.

Düşük sistem gereksinimli oyunlar arasında yer alan Knight Online'da çok fazla sayıda oyuncu arasında görev yapmaya çalışır, pazarda tezgah açarak bütün gün bilgisayarı açık bırakıp sergilediğimiz eşyaların satılmasını beklerdik. Geçtiğimiz sene Steam üzerinde de yayınlanan oyun hâlen ciddi bir oyuncu kitlesi tarafından oynanıyor.

Metin2

Arkadaşlarla oynanacak oyunlar arayan oyuncular için harika bir oyun olan Metin2, 2004 yılında piyasaya sürüldü. 2006 yılında Gameforge tarafından satın alındı ve toplamda 17 dilde hizmet vererek tüm dünyaya açıldı. Ülkemizde de pek çok kişi 2006 civarında Metin2’ye başladı.

Pek çok kişi için nostaljik bir oyun olan Metin2 günümüzde bile hala aktif olarak oynanmakta. Eğer yeni bir MMORPG’den ziyade bildiğiniz bir oyunu oynamak istiyorsanız tekrardan Metin2’ye başlayabilirsiniz. Özellikle sürekli açılan PvP serverları sayesinde kendinize uygun bir sunucu bulabilmeniz de mümkün.

Albion Online

Sandbox bir MMORPG olan  Albion Online, görselliğiyle ve ilgi çekici oynanışı ile dikkat çekiyor. Sınıflardan bağımsız bir şekilde tasarlanmış olan dövüş sistemi, oyuncu tabanlı ekonomi sistemi ve kapışmalı PvP yapısıyla pek çok oyuncuyu kendisine bağlayan Albion Online oldukça başarılı bir MMORPG.

DC Universe Online

Bir çizgi roman hayranı için DC Universe Online’dan daha heyecan verici ne olabilir ki? DC çizgi romanlarında gördüğümüz Batman, Superman, Lex Luthor ve Joker gibi kahramanlar ile beraber oynadığımız bu oyun bir dönem oldukça popülerdi.

Karakter yaratma ekranında uzun vakit geçirebileceğiniz ve detaylı özelleştirmeler yapabileceğiniz bu oyun DC severler için eşsiz bir oyun. Geçtiğimiz yıllarda çıkan DC Universe Online'ı indirebilir ve oynamaya başlayabilirsiniz.

En Güçlü DC Comics Karakterleri Neler?
BLOG

En Güçlü DC Comics Karakterleri Neler?

DC evrenine olan ilgi her geçen gün büyüyor. DC karakterleri her yeni filmde daha fazla bilinirliğe ulaşıyor. Bu nedenle pek çok film sever ve çizgi roman okuyucusu DC evrenindeki en güçlü karakterlerin kim olduğunu merak ediyor.

EVE Online

EVE Online bu listede bulunan en sıradışı MMO’lardan bir tanesi. Uzay MMO’su diyebileceğimiz bu oyunu öğrenmek ve oynamak oldukça zor. Öğrenmeye, gelişmeye ve tecrübeye dayalı bir MMO olan EVE Online’ı kavramak gerçekten çok zor.

Bilim kurgu oyunları oynamaktan keyif alan oyunculara hitap eden EVE Online'da uzay boşluğunda süzülen gemiler ilginizi çekiyorsa ve zor oyunlardan hoşlanıyorsanız EVE Online’a brir göz atmanızı öneririz. Hatırı sayılır miktardaki Türk oyuncusu da bulunan bu oyun sizleri uzun saatler boyunca PC başında tutacak.

Blade & Soul

NCSoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan Blade & Soul, dövüş sistemiyle öne çıkan bir yapım. Özellikle uzak doğu dövüş sanatları ilginizi çekiyorsa Blade & Soul’a mutlaka bir göz atmalısınız. Oyunu sadece dövüş sistemi için bile oynayabilirsiniz. PvP odaklı bir oyun olan Blade & Soul’un PvE olarak da oynanabilir ancak PvP’si daha baskın bir yapım.

New World

Amazon Games’in geliştirdiği ve yayınladığı bir oyun olan New World, 2021 yılında çıktığı zaman büyük ses getirmişti. Pek çok oyuncuyu kısa sürede kendine bağlayan oyun eksikliklerine rağmen pek çok kişi tarafından beğenilmişti.

Potansiyelini tam olarak gösteremeyen New World daha önce hiçbir oyunda göremediğimiz kadar iyi bir gathering sistemine sahipti. Dövüş sisteminin de oldukça ilgi çekici olması New World’ü iyi bir MMORPG yapmak için yeterliydi. Umuyoruz ki ilerleyen günlerde genişleme paketleri ve güncelleştirmeler ile oyun daha da geliştirilir ve hak ettiği potansiyele kavuşur.

Lost Ark

Smilegate tarafından geliştirilen ve Amazon Games tarafından batı pazarı için 2022 yılında piyasaya sürülen Lost Ark esasında uzun yıllar boyunca doğu pazarında aktif bir şekilde oynanıyordu. Son dönemde çıkmış en iyi MMORPG’lerden biri olan Lost Ark, izometrik bakış açısına sahip ARPG ve Hack and Slash mekaniklerine sahip bir oyun.

Özellikle dövüş sisteminin çok detaylı olmasından ve 20’ye yakın birbirinden farklı karakterinin olmasından ötürü pek çok kişinin ilgisini çeken bir oyun. 3-4 ayda bir gelen güncelleştirmeler ve yeni eklenen içerikler sayesinde sürekli gelişen bir oyun olan Lost Ark mutlaka herkes tarafından tecrübe edilmeli.

Bu yazıda en iyi MMORPG oyunlar listesi hazırladık. Peki, sizce en başarılı oyun hangisi? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR