11 Adımda Kendi Oyun Bilgisayarınızı Toplayın

Eğer kendinize bir oyun bilgisayarı toplamayı düşünüyorsanız ve bu işi nasıl yapacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri varsa bu yazımız tam size göre.

oyun-bilgisayari-topla

Eğer kendinize bir oyun bilgisayarı toplamayı düşünüyorsanız bu işi nasıl yapacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri olması doğal bir durum çünkü piyasada yüzlerce farklı markanın binlerce farklı bilgisayar parçası ve modeli bulunuyor.

İçindekiler [Gizle]

Toplama bilgisayar kültürü kişisel bilgisayarların ilk çıktığı dönemlerden beri mevcut bir kültür. Bilgisayar kullanıcıları, üreticilerin kendilerine sunduğu hazır konfigürasyonlarla yetinmemiş, aynı kasa içine daha güçlü donanım yerleştirmek için uğraşmışlardı.

Başta sadece RAM gibi parçalar değiştirilirken ilerleyen zamanlarda ses kartı, ekran kartı ve işlemci gibi parçalar da değiştirilmişti. Günümüzde ise bilgisayarın her bir parçasını biz seçebiliyor, kendi bilgisayarımızı sıfırdan inşa edebiliyoruz.

Eğer siz de kendi oyun bilgisayarınızı kendiniz inşa etmek istiyorsanız ve yeterli bilgiye sahip değilseniz, ya da kafanızda belli konularda soru işaretleri varsa bu bilgisayar toplama rehberimiz işinize yarayabilir. Yazımızda adım adım bilgisayarınızı nasıl inşa etmeniz gerektiğini ve parçaları seçerken neleri göz önünde bulunduracağınızı anlatacağız.

Bilgisayarınızın Özellikleri Gerçekten Ne İfade Ediyor?
DONANIM

Bilgisayarınızın Özellikleri Gerçekten Ne İfade Ediyor?

Bilgisayarlarımız birçok farklı parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Fakat her parça kendi içerisinde farklı performans kriterlerine sahip.

Dilerseniz ilk adım ile rehberimize başlayalım:

Bütçenizi Belirleyin

Bir oyun bilgisayarında hangi parçaları kullanabileceğimizi bütçemiz belirleyecek. Bu nedenle bütçemizi oluşturmadan bu işe kalkışmak harita olmadan bilmediğimiz bir yerde yol bulmaya benzeyecektir. Bilgisayarınızda monitör, hoparlör/kulaklık, klavye - fare ikilisi gibi çevre birimlerine ihtiyaç duyup duymadığınızı da belirleyip bu işe belli bir bütçe ayırın.

Gamer Mouse Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
OYUN

Gamer Mouse Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde artık her bilgisayar bileşeninin bir “gamer” versiyonu bulunmakta. Gamer kulaklık, gamer klavye,

Bir oyun bilgisayarı inşa ederken maliyet açısından bu bilgisayarın bir dizüstü oyun bilgisayarına göre çok daha avantajlı olacağını belirtmekte fayda var. Üstelik masaüstü işlemciler, mobil işlemcilere göre daha yüksek performansla çalışıyor, masaüstü bilgisayarlar daha iyi soğutma seçenekleriyle geliyorlar ve daha büyük bir monitör kullanabiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızı sıkça taşımayacaksanız bir dizüstü bilgisayar yerine masaüstü toplama oyun bilgisayarı tercih etmek performans ve maliyet açısından daha mantıklı olacaktır.

Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarların Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir?
TEKNOLOJİ

Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarların Ekran Kartları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oyun bilgisayarlarına ilgisi olan herkesin bildiği gibi bir oyun bilgisayarında en önemli parçalardan birisi grafik kartıdır. Kısaca GPU (Graphics Processing Unit) yani grafik işleme ünitesi olarak da bilinirler.

İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Bir oyun bilgisayarı toplarken temel amacımızın ve ihtiyacımızın oyun oynamak olacağı kesin; fakat hangi oyunları oynayacağımız önemli bir nokta. Oyun bilgisayarınızı inşa ederken oynayacağınız oyunlara göre bir bilgisayar inşa etmeniz maliyet anlamında bir hayli avantajlı olabilir. Örnek olarak; sadece CS 2 oynayacağınız bir bilgisayar toplayacaksanız bu bilgisayarın CS 2'yi akıcı bir şekilde çalıştırmak için üstün donanımsal güce sahip olması gerekmeyecektir; çünkü CS 2 sistem gereksinimleri bir hayli düşük olan bir oyun.

Düşük Sistem Gereksinimli Oyunlar - 2024 (Güncel)
OYUN

Düşük Sistem Gereksinimli Oyunlar - 2024 (Güncel)

Düşük sistem gereksinimli oyunlar, güçlü donanım bileşenleri gerektirmediğinden dolayı eski donanıma sahip bilgisayarlarda rahatlıkla oynanabiliyor.

Bilgisayarınızı toplamadan önce oynamak istediğiniz oyunların sistem gereksinimlerini öğrenin. Minimum sistem gereksinimleri bir oyunu düşük grafik ayarlarıyla 30 FPS civarında, yani çok akıcı olmayan bir kare hızıyla oynamanızı mümkün kılacaktır.  Önerilen/tavsiye edilen sistem gereksinimleri ise bir oyunu 60 FPS ve üzerindeki kare hızlarında, yüksek  grafik ayarlarıyla akıcı bir şekilde oynamanızı mümkün kılacaktır.

Sonuç olarak "ben GTA 5 oynayacağım" diyerek oyun bilgisayarı inşa etmeye başlamanız mantıklı olacaktır. Bu sayede GTA 5 sistem gereksinimlerine göz atarak hangi donanıma ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.

İşlemcinizi Seçin

İhtiyaçlarımızı ve bütçemizi belirledikten sonra sıra işlemci seçimine geliyor. İşlemci seçimini başta yapmamızın sebebi anakartımızı da bu tercihe göre belirleyecek olmamız. Oynayacağınız oyunların gereksinimlerine göre bir işlemci seçimi yaptıktan sonra bu işlemcinin soket yapısını not edin çünkü bu soket yapısını destekleyen bir anakart seçmemiz gerekecek.

CPU Nedir, Ne İşe Yarar? İşlemci Nasıl Çalışır?
DONANIM

CPU Nedir, Ne İşe Yarar? İşlemci Nasıl Çalışır?

İşlemci (CPU) nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? Bu yazıda bilgisayar dahil olmak üzere çoğu elektronik cihazın içerisinde yer alan ve çok büyük bir rol üstlenen donanım bileşenine dair merak edilen birçok soruyu yanıtlayacağız.

Günümüzde oyunlar için genelde 4 çekirdekli bir işlemci yeterli oluyor. Fazla çekirdek sayısı ise her zaman yüksek performans anlamına gelmeyebiliyor; çünkü oyunlar işlemcinin bütün çekirdeklerini kullanacak şekilde yapılandırılmıyorlar. 8 çekirdekli bir işlemciniz olsa bile bu çekirdeklerin sadece yarısı kullanılabiliyor. Bu noktada da GHz olarak ifade edilen çekirdek hızı önem kazanıyor.

İşlemcilerde Bulunan L1, L2 ve L3 Önbellek Nedir, Ne işe Yarar?
DONANIM

İşlemcilerde Bulunan L1, L2 ve L3 Önbellek Nedir, Ne işe Yarar?

Günümüzün vazgeçilmezi işlemciler her yerde bulunmakta ve hayatımızdan artık çıkmayacaklar gibi. Ucuz bilgisayardan tutun pahalı bilgisayara kadar tüm işlemcilerde bulunan önbelleğin birden fazla seviyeleri bulunmaktadır.

Bilgisayarlar için hem AMD hem de Intel birçok farklı işlemci modeli üretiyor. Bu firmaların işlemci modellerine baktığınızda kimi işlemcilerin daha çok çekirdek sayısına ve daha yüksek çekirdek hızına sahip olduğunu fakat daha ucuz olduğunu görebiliyorsunuz. Peki bu işlemci modellerinden hangisini tercih edeceğiz?

Oyuncular İçin En İyi Oyun CPU’ları Nelerdir? AMD, Intel ve Dahası!
TEKNOLOJİ

Oyuncular İçin En İyi Oyun CPU’ları Nelerdir? AMD, Intel ve Dahası!

Oyuncular için en iyi oyun CPU’ları bulmak çok zordur. Keyifli bir oyun deneyimi için CPU’ların birçok gereksinimi karşılaması çok önemlidir.

İşte bu noktada kağıt üzerindeki teknik verilere, çekirdek sayısı ve çekirdek hızı gibi durumlara bakmak yerine performans testlerine, benchmarklara ve en önemlisi oyun testlerine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Her üretici, işlemcilerini kendine has bir mimariyle üretiyor, sonuçta bu firmaların ürettiği işlemciler aynı çekirdek sayısına ve çekirdek hızına sahip olsa bile farklı performans verebiliyorlar.

İşlemci Sıcaklığı Ölçme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

İşlemci Sıcaklığı Ölçme Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınızdaki işlemci, çalıştırdığınız programlara ve dolayısı ile maruz kaldığı yüklere bağlı olarak ısınabilir. Neyse ki çoğu durumda sıcaklık değerleri kontrol altındadır ve herhangi bir sorun teşkil etmez.

İşlemcinizi oyun testlerine ve ihtiyaçlarınıza göre seçtikten sonra bu parçaya bütçe ayırmaktan çekinmeyin. İşlemci ve ekran kartı bilgisayarımız üzerinde bütçeden en büyük pay alacak parçalar.

Anakartınızı Seçin

oyun-bilgisayari-topla1

İşlemcinizi seçip, soket yapısını not ettikten sonra sıra bu soket yapısıyla uyumlu bir anakart seçemeye geliyor.

Anakart temel olarak bilgisayarınızın parçalarını üzerine monte edeceğiniz, bilgisayar parçalarınızın birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak parça. Bu parça performansa direkt olarak etki etmiyor, bunun yerine bilgisayarınızın hangi özelliklere sahip olacağını belirliyor. Anakart seçimi yaparken şu özelliklere göz atmanızı tavsiye ediyoruz:

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?
TEKNOLOJİ

RAM ve ROM Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

RAM nedir ve ROM nedir? İkisi de birbirine benzer iki terim gibi görünüyor olsa da aralarında büyük farklar vardır.

RAM Yuvası

Anakartınızın üzerinde RAM modüllerinizi takabileceğiniz yuvaların sayısı 2 veya 4 olabiliyor. Ekonomik modellerde genelde 2 yuva bulunuyor. Fakat 2 yuva da günümüzde yeterli olabilmekte; çünkü 8 GB kapasitesindeki tek RAM modülleri kolayca bulunabiliyor. Günümüzün yüksek grafik kalitesine sahip oyunları da minimum gereksinimlerde 8 GB, önerilen gereksinimlerde 16 GB RAM tavsiye ediyorlar. Eğer daha iyisini istiyorsanız ve geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız 32 GB RAM'e geçiş yapabilirsiniz.

Anakart Ne Kadar RAM Destekliyor Nasıl Öğrenebilirim?
DONANIM

Anakart Ne Kadar RAM Destekliyor Nasıl Öğrenebilirim?

Bilgisayar toplamak isteyenler ya da bilgisayarının RAM'ini yükseltmek isteyen kullanıcılar, anakartlarının ne kadar RAM desteğini olduğunu merak etmektedirler.

Ses Kartı

Eskiden ayrı bir donanım olan ses kartları artık anakartlar içine dahil edilmiş olmakta. Kullanacağınız ses sistemine göre anakartınız üzerindeki ses çipi de önem kazanıyor. Kimi anakartlar 5.1, 7.1 analog çıkışlara veya optik çıkışa sahip ses sistemlerini destekleyecek ses çipleriyle geliyorlar.

Yüksek Sese Doyacağınız En İyi Bilgisayar Hoparlörleri
TEKNOLOJİ

Yüksek Sese Doyacağınız En İyi Bilgisayar Hoparlörleri

Kulaklıklar, çoğu durumda hayat kurtarsa da bazıları için yetersizdir. Bu noktada güçlü bass desteğiyle hoparlörler devreye girer.

Bu anakartlar, ekonomik anakartlar sınıfının dışında kalmaktalar; fakat sizi ek bir ses kartı alma derdinden kurtarıyorlar. Standart ve ekonomik anakartlar ise sadece 2.1 stereo ses çıkışını destekleyen ses çipleriyle geliyorlar. Eğer klasik bir kulaklık veya hoparlör kullanacaksanız bu tür ekonomik anakart modelleri işinizi görecektir.

Çoklu Ekran Kartı Desteği

Eğer bilgisayarınızda birden fazla ekran kartını kullanacaksanız bu özelliğe dikkat etmenizde fayda var. Ekonomik anakart modelleri sadece tek ekran kartını desteklemekte. İleri seviye anakartlarda ise birden fazla ekran kartı yuvası bulunuyor. Eğer birden fazla AMD ekran kartı kullanacağınız bir sistem toplayacaksanız Crossfire, eğer birden fazla Nvidia ekran kartı kullanacaksanız SLI desteğine sahip bir anakart seçmeniz gerekiyor.

oyun-bilgisayari-topla2

Soğutma

Anakartlar üzerlerinde standart olarak işlemci ve kasa fanı için güç bağlantılarına yer veriyor. Fakat kasanızda standardın üzerinde bir soğutma sistemi uygulamak istiyorsanız ek işlemci ve kasa fanlarını bağlayabileceğiniz güç bağlantılarına yer veren bir anakart satın almak isteyebilirsiniz. Bu sayede fanlarınızı anakartın kontrol panelinden yönetebilirsiniz.

Fanlarınızı direkt olarak güç kaynağınıza da bağlayabilmeniz dönüştürücü aparatlarla mümkün oluyor; fakat bu yola başvurduğunuzda fanların dönme hızını ve çalışma durumunu kontrol edemiyorsunuz.

Bilgisayarınız Fazla Isınıyorsa Ne Yapmalı
NASIL YAPILIR

Bilgisayarınız Fazla Isınıyorsa Ne Yapmalı

Son yıllarda bilgisayarlarda yer alan parçaların hızları eskiden tahmin bile edemeyeceğimiz düzeylere geldiler. Her ne kadar daha az güç tüketimi ve daha iyi tasarımlarla bu hızın getirdiği ısı sorunlarının önüne geçilmeye çalışılsa da özellikle Türkiye gibi sıcak iklimlere sahip ülkelerde yaşayanların işlemci, ekran kartı, bellek gibi parçalarda ısınma sorunları var.

Depolama

Bilgisayarınıza kaç adet depolama birimi bağlayacağınıza göre anakartınızdaki SATA girişlerini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer 4'ten fazla SATA depolama birimini bilgisayarınıza bağlayacaksanız ekonomik anakart modelleri işinizi görmeyebilir.

Bunun yanısıra SSD'nizin türüne göre de anakart tercihi yapmanız gerekebilir. Standart SATA SSD'leri herhangi bir anakarta bağlayabilirsiniz. Fakat yeni nesil M2 standardına sahip kart şeklindeki SSD'leri kullanabilmek için bu SSD'lerle uyumlu bir anakart kullanmanız gerekebilir.

SATA SSD ve M2 SSD Farkı Ne?
DONANIM

SATA SSD ve M2 SSD Farkı Ne?

Son 5 yılda oldukça popüler olan SDD'ler HDD'lerin yerini aldı. Öyle ki teknolojinin ilerlemesi ile çok büyük gelişmeler katettik.

USB Çıkışları

Bilgisayarınıza kaç adet USB cihaz bağlayacağınızı bilmeniz anakart seçimi yaparken önemli olacaktır. Klavye, fare, web kamerası, harici depolama birimleri, kart okuyucular, USB ses kartıları gibi ek donanımları aynı anda bilgisayarınıza bağlayabilmek için anakartınızın da yeterli USB çıkışı sayısına sahip olması gerekecektir.

RAM Seçimi

oyun-bilgisayari-topla3

İşlemci ve anakart seçiminiz bilgisayarınızda hangi RAM'leri kullanabileceğinizi belirleyecektir. Bilgisayarınızda ne kadar RAM'e ihtiyacınız olduğunu da oynayacağınız oyunların sistem gereksinimlerinden öğreneceksiniz.

RAM türünü ve miktarını belirledikten sonra karşınıza birçok farklı hıza sahip RAM modeli çıkacaktır. Örnek olarak; günümüzde standart hale gelen DDR4 RAM modüllerinin hızları 2133 MHz'ten başlıyor ve 3200 MHz'e kadar uzanıyor. Peki daha hızlı RAM modülleri daha yüksek performans anlamına mı geliyor?

Ne Kadar RAM'e İhtiyacınız Var?
TEKNOLOJİ

Ne Kadar RAM'e İhtiyacınız Var?

Son yıllarda yazılımlar ve oyunlar büyük bir gelişme gösterdi ve bunların her biri, bellek canavarı olarak adlandırdığımız bir yapıya ulaştı.

Bu sorunun cevabı hayır. Oyun bilgisayarınıza RAM satın alırken RAM hızına takılmamanızı tavsiye ediyoruz, yüksek frekanslı RAM'ler standart frekanslı RAM modellerine göre çok daha yüksek fiyatlarla satılsalar da performansta gözle görülür bir fark yaratmıyorlar. Bu durumu aşağıdaki video özetliyor:

Ekran Kartı Seçimi

oyun-bilgisayari-topla4

Ekran kartınız işlemcinizle birlikte bilgisayarınızda en çok bütçe ayıracağınız parça olacak. Oyun performansınızı direkt olarak etkileyen bu parçayı seçerken nelere dikkat edeceğiz? İşte bu noktada yine oynayacağımız oyunların sistem gereksinimlerine başvuruyoruz.

Oyunların önerilen sistem gereksinimlerinde yer alan ekran kartları yüksek grafik ayarlarında 60 FPS'lik akıcı oyun tecrübesi için tavsiye ediliyorlar. Minimum sistem gereksinimlerindeki ekran kartları ise oyunları çoğu zaman orta/minimum ayarlarda 30 FPS civarındaki daha düşük kare hızlarında çalıştırabiliyorlar.

En İyi Fiyat Performans Ekran Kartı Önerileri
İNTERNET

En İyi Fiyat Performans Ekran Kartı Önerileri

Birçoğumuzun bildiği üzere ekran kartları bilgisayar performansı için olmazsa olmazdır. Kripto ve oyun sektörü ile birlikte daha da popülerleşen ekran kartları her geçen gün talep görmekte.

Ekran kartları da işlemciler gibi 2 farklı firma tarafından üretiliyorlar ve bu firmaların ekran kartları arasında mimari farklar mevcut. Yani ekran kartı seçerken kağıt üzerindeki özelliklere bakmak yanıltıcı olabiliyor. Bu nedenle tıpkı işlemcilerde olduğu gibi ekran kartı seçerken oyun testlerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Güç Kaynağı - PSU Seçimi

Bilgisayarınızda kullanacağınız parçalara güç verecek parça olan PSU ilk bakışta oldukça standart bir parça olsa da hayati önem taşıyor. Eğer sisteminizin güç ihtiyacını karşılamayan bir güç kaynağı satın alırsanız bilgisayarınız kendi kendine kapanabiliyor, kendisini yeniden başlatabiliyor veya hiç açılmayabiliyor.

Güç kaynağınızı seçerken kasa modellerine de göz atmak isteyebilirsiniz. Bazı kasalar üzerlerinde güç kaynaklarıyla birlikte geliyorlar ve daha ekonomik çözümler sunuyorlar.

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?
TEKNOLOJİ

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?

Merhaba Tamindir takipçileri. Bilgisayarlarımızı kullanırken farklı arızalarla karşılaşabiliyoruz. Yazılımsal arızalar genel olarak tek başınıza giderilebilecek arızalar olsa da donanımsal arızalar biraz teknik bilgi gerektirebiliyor.

Peki oyun bilgisayarımızın ne kadar güce ihtiyaç duyduğunu nereden öğreneceğiz? Bu konuda ekran kartı üreticilerinin tavsiyelerine kulak verebiliriz. Satın alacağınız ekran kartı modelleri size ihtiyaç duyduğunuz güç miktarını belirtiyorlar. Tavsiye edilen Watt cinsinden güç miktarını bir kenara not edin ve güç kaynağınızı bu ihtiyaca göre belirleyin.

Bilgisayarınızın Güç Kaynağı Yeterince Güçlü mü? Hemen Hesaplayın
TEKNOLOJİ

Bilgisayarınızın Güç Kaynağı Yeterince Güçlü mü? Hemen Hesaplayın

Bu yazımızda bilgisayarlarımızdaki tüm bileşenlere güç sağlayan ve bu yüzden büyük önem taşıyan parçalardan güç kaynağı (power supply) ile ilgili bazı detaylara ve satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.

Güç kaynağınızı seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da verimlilik konusu. Her güç kaynağı aynı standartlarla üretilmiyor, kalitesiz güç kaynakları doğal olarak daha ucuza satılıyor. Örnek olarak 2.500 TL'ye de 750 Watt'lık bir güç kaynağı satın alabiliyor, 8.500 TL'ye de 750 Watt'lık bir güç kaynağı satın alabiliyorsunuz.

Uygulamada düşük kaliteli güç kaynağı daha az verimle çalışıyor ve 7500 Watt'tan çok daha aşağıda güç çıkışı veriyor. Kaliteli güç kaynakları ise daha yüksek verimlilikle çalışarak daha yüksek çıkış veriyor.

Bilgisayarınız Güç Kaynağını Kullanamıyorsa Yapmanız Gereken 15 Şey
NASIL YAPILIR

Bilgisayarınız Güç Kaynağını Kullanamıyorsa Yapmanız Gereken 15 Şey

Bir bilgisayarın çalışmaması için pek çok sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi de güç kaynaklarına bağlı olduğu halde cihazın bu gücü kullanamıyor olması.

Kaliteli güç kaynaklarını belirlemek için 80+ sertifikasına bakabilirsiniz. Bağımsız bir firma tarafından verilen bu sertifika güç kaynağının üzerinde yazan değerin en az yüzde 80'i kadar verimli çalıştığını garantiliyor.

Güç kaynağınızı seçerken ihtiyacınızın 50-100 Watt üzerinde çıkış veren bir güç kaynağı tercih etmek mantıklı olacaktır. Fakat daha fazlası size performans açısından herhangi bir kazanım sunmayacaktır, yani gereksiz masraf olacaktır.

İleride sisteminizi yükseltmek istiyorsanız, özellikle de kısa bir süre sonra yükseltme yapmak istiyorsanız çok daha yüksek Watt'lı güç kaynakları alabilirsiniz. Böylece ekran kartını değiştirdiğinizde yeni kartınızı da besleyebilecek bir güç kaynağınız olur.

Bilgisayar Açılırken Kapanıyor, Çözümü Nedir?
NASIL YAPILIR

Bilgisayar Açılırken Kapanıyor, Çözümü Nedir?

Bilgisayar açılırken kapanıyor sorunu, çoğu bilgisayar kullanıcısının zaman zaman karşılaştığı fazlasıyla can sıkıcı problemlerden bir tanesi.

Eğer gelecekte SLI veya Crossfire tabanlı, çift veya daha fazla ekran kartlı bir sistem kurmak istiyorsanız geleceğe yatırım olarak yüksek güç çıkışına sahip bir güç kaynağı tercih edebilirsiniz; fakat kullandıkça bu parçanın ömrünün kısalacağını da bilmenizde fayda var.

Kasa

Bilgisayarınızın kasası kozmetik faktörlerin ön plana çıkacağı bölüm olacaktır. Doğal olarak bilgisayarınızın görünen yüzünün tercihlerinize uygun olmasını isteyeceksiniz. Fakat kasanızı seçerken aşağıdaki unsurlara da dikkat etmek isteyebilirsiniz.

Boyut

Piyasada küçük küp şeklindeki kasalar, ince ve az yer kaplayan, monitör altına yatay olarak yerleştirilebilen kasalar, standart ATX kasalar, full tower türünde bir hayli büyük kasalar gibi farklı boyutlarda kasa modelleri bulunuyor.

oyun-bilgisayari-topla5

Bir oyun bilgisayarı için standart mid tower formatında ATX kasalar işinizi görecektir. Daha büyük full tower kasalar ise daha çok iş istasyonları ve sunucular gibi uzun süre açık kalan, yüksek iş yükü olan sistemlerde tercih ediliyorlar. Daha küçük kasalar ise sessiz çalışması planlanan, iş yükü ağır olmayan ve dolayısıyla az ısınan sistemlerde tercih ediliyorlar.

PC Kablolarını Kasanın İçinde Derli Toplu Tutmanın 3 Yolu
NASIL YAPILIR

PC Kablolarını Kasanın İçinde Derli Toplu Tutmanın 3 Yolu

Kendi kendinize bilgisayar kurabiliyorsanız bilirsiniz, bileşenleri yerlerine yerleştirirken kablolar genellikle elimize dolaşır, uzunluklarını ve hacimlerini ayarlamakta güçlük çekeriz.

Oyun bilgisayarımız oyunlar çalışırken ısınacağı için yeterli soğutma alanı sunan ve büyük ekran kartlarının sığabileceği bir mid tower kasa almak, küçük bir kasa almaktan mantıklı olacaktır. Küçük kasalara ekran kartınızı veya işlemci soğutucunuzu sığdıramayabilirsiniz.

Eğer piyasdaki "mini" boyutlardaki ekran kartı modellerinden birini kullanmak istiyorsanız küp şeklindeki kasalar da işinizi görebilir; fakat iyice hesaplama yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Soğutma

Oyun bilgisayarları, ofiste kullanılan standart bilgisayarlara göre daha fazla ısınacağından kasanın iç hacmi, fan yuvası sayısı ve fan sayısı önem kazanıyor. Parçalarınızın dip dibe gireceği, sıkış tepiş olacağı küçük iç hacimli bir kasa bilgisayarınızın çalışırken kolayca ısınmasına sebep olacaktır. Bu nedenle iç hacme önem vermenizi tavsiye ediyoruz.

Bu Sıcakta PC ve Dizüstünüzü Serin Tutmak İçin 12 Altın Öğüt
NASIL YAPILIR

Bu Sıcakta PC ve Dizüstünüzü Serin Tutmak İçin 12 Altın Öğüt

Meteorolojinin yaz ayları için verdiği tahminler, hava sıcaklıklarının hızla artacağına işaret ediyor. Yaz tatilinde büyük olasılıkla bilgisayarlarımız tek eğlencemiz olacak.

Kasa üzerine kaç adet fan monte edebileceğinizi de fan yuvası sayısı belirliyor. Kasanızla birlikte bir egzoz fanı gelmesine dikkat edin. Kasanın arka bölümünde yer alan bu fan içerideki sıcak havayı dışarıya atacaktır. Ek fanlar ise daha iyi sıcak hava tahliyesi anlamına geliyor.

Bileşen Kalitesi

Ekonomik kasa modellerinde genellikle plastik bileşenler tercih ediliyor. Bu da uzun vadede kasanızın deforme olması anlamına gelebilir. Örnek olarak; kasanızın ön kapağının plastik tırnakları siz bu kapağı çıkarıp taktıkça kırılabiliyor ve sonrasında ön kapağı kasanıza sıcak silikon gibi maddelerle tutturmak zorunda kalıyorsunuz. Kaliteli kasalarda ise metal bileşenler kullanılıyor ve bu kasalar daha uzun kullanım ömrü sunuyor.

Ek Donanım Yuvaları

Bilgisayarınıza SSD ya da sıvı soğutma sistemleri bağlamayı düşünüyorsanız kasanızın bu donanımları bağlayabilmeniz için elverişli yapıda olması gerekiyor. SSD'ler standart sabit disklerden daha küçük olduklarından dolayı bu disklere özel bir yuva iyi bir seçenek olabiliyor.

Windows için En İyi 10 Ücretsiz Benchmark Programı
YAZILIM

Windows için En İyi 10 Ücretsiz Benchmark Programı

Ekran kartınızı overclock işlemine soktunuz veya bilgisayarınıza yeni bir donanım bileşeni taktınız ancak nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsunuz.

Piyasada makul fiyatlı SSD kızaklarıyla bu diskleri standart sabit disk yuvalarına da takabiliyorsunuz; fakat bu kızakları temin etmek ve monte etmek ek emek ve zaman anlamına geliyor. Sıvı soğutma sistemlerinin borularını geçirebileceğiniz deliklerin ve radyatör monte edebileceğiniz bölümlerin kasada yer alması da önemli.

Monitör

oyun-bilgisayari-topla6

Oyun bilgisayarımız için monitör seçimi yaparken hem çözünürlüğe, hem renk performansına, hem de hareketli görüntülerdeki performansa dikkat etmemiz gerekiyor.

Çözünürlük

Bir monitör ne kadar yüksek çözünürlüğe sahipse o kadar kaliteli görüntü verebiliyor. Fakat bilgisayarınızın da bu yüksek çözünürlükleri destekleyecek donanım gücüne sahip olması gerekiyor.

Günümüzde 4K monitörler yaygınlaşmaya başladı; fakat 4K kalitede oyun oynatabilecek ekran kartları bir elin beş parmağını geçmiyor. Bu nedenle GTX 4070 veya üst modelleri gibi pahalı ekran kartlarına sahip değilseniz 4K bir monitör almanız çok da bir anlam ifade etmeyebiliyor.

4K Çözünürlük Nedir? 4K TV Tercih Etmek için Nedenler!
TEKNOLOJİ

4K Çözünürlük Nedir? 4K TV Tercih Etmek için Nedenler!

Son zamanlarda özellikle televizyonlarda sıkça duymaya başladığımız 4K çözünürlük nedir ve ne işe yarar? Tüm bunlara göz attıktan sonra neden 4K televizyon tercih etmeniz gerekiğine göz atalım.

1080p çözünürlük pek çok kişiye iyi bir oyun tecrübesi yaşatmak için yeterli olduğundan 4K monitör almak istemeyebilirsiniz. Bütçe konusunda sıkıntınız yoksa elbette daha yüksek çözünürlüklü monitörleri geleceğe yatırım olarak tercih edebilirsiniz.

Renk Performansı

Monitörlerin sunduğu renklerin doğruluğu, siyah rengin derinliği, renk karşıtlığı monitörünüzdeki görüntünün ne kadar gerçeğe yakın olacağını belirliyor. Bazı monitörlerde yeşil, mavi ve kırmızı gibi belli renklerin çok parladığını ve hatta çatladığını görebiliyorsunuz. Bu da görüntüyü gerçekçilikten uzaklaştırabiliyor.

Oyuncu Monitörü Satın Alma Rehberi: Nelere Dikkat Etmelisiniz?
TEKNOLOJİ

Oyuncu Monitörü Satın Alma Rehberi: Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yeni bir oyuncu monitörü satın almak istediğinizde karşılaştığınız terminolojinin karmaşık ve kafa karıştırıcı olabileceğinin farkındayız.

Ayrıca panel türüne bağlı olarak siyahların griye kaçtığını ve renklerin genel olarak silikleştiğini görebiliyorsunuz. İşte bu nedenlerden ötürü satın alacağınız monitörü seçmeden önce mağazalara gidip renkleri nasıl verdiğine yakından bakmanızı tavsiye ediyoruz. Monitör bu anlamda bir hayli hassas seçin yapmanız gereken bir çevre birimi.

Hareketli Görüntülerde Performans

Özellikle yüksek kare hızlarında oyun oynarken görüntüde deformasyon oluşabiliyor. Ekrandaki bu yırtılmaları V-Sync denilen ayarı açarak giderebiliyorsunuz; fakat bu da fare komutlarınızın geç iletilmesine neden olabiliyor ve kare hızınızın 60'a sabitlenmesine yol açıyor. Bu nedenlerle CS 2 gibi hassas nişan almanın önemli olduğu oyunlarda V-Sync kullanmak istemeyebilirsiniz.

Dokunmatik Ekrana Sahip Monitör Modelleri ve Fiyatları
TEKNOLOJİ

Dokunmatik Ekrana Sahip Monitör Modelleri ve Fiyatları

Dokunmatik ekranlı monitörler teknoloji çağında hem amatör hem de profesyonel bilgisayar kullanıcılarına büyük avantajlar sağlıyor.

V-Sync'ın dezavantajlarını ortadan kaldırmak üzere günümüzde AMD'nin FreeSync ve Nvidia'nın G-Sync teknolojileri kullanılmakta. Bu teknolojiler temelde 60 FPS'nin üzerindeki kare hızlarında görüntünün yırtılmasını engelliyorlar.

Bu teknolojilerden yararlanabilmek için o teknolojiyle uyumlu bir ekran kartına da sahip olmanız gerekiyor. Yani FreeSync kullanabilmek için bir AMD ekran kartına, G-Sync kullanabilmek için de Nvidia ekran kartına sahip olmanız gerekiyor.

Başından Kalkmak İstemeyeceğiniz En İyi HDR Oyun Monitörleri
TEKNOLOJİ

Başından Kalkmak İstemeyeceğiniz En İyi HDR Oyun Monitörleri

Video oyunlarında performansı etkilemeden daha gerçekçi bir görüntü elde etmenizi sağlayan yeni nesil monitör teknolojileri arasında HDR öne çıkıyor.

Sisteminiz oyunları 60 FPS'nin üzerinde çalıştırabilecek yeterlilikteyse ve bütçeniz de el veriyorsa ekran kartınızla uyumlu olacak şekilde G-Sync veya FreeSync destekli bir monitör satın alabilirsiniz. Fakat bu monitörler yüksek fiyatlı olduğu için standart monitörlere göz atacaksanız tepki süresi (ms cinsinden) düşük olan bir monitör bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Yenileme Hızı

Oyun için monitör satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken özellik yenileme hızıdır. Özellikle 60 Hz standartı pek çok monitörde sabittir ancak 144 Hz, 240 Hz gibi çok daha yüksek yenileme hızına sahip monitörler size çok daha akıcı bir oyun deneyimi sunar. 

FPS Nedir, FPS Artırma Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

FPS Nedir, FPS Artırma Nasıl Yapılır?

İngilizcesi; “Frame Per Second” Türkçesi ile Saniyelik Görüntü Sayısı FPS, günümüzün bir vazgeçilmez bir özelliğidir.

Elbette bir oyunda 144 FPS alamıyorsanız 144 Hz monitör almanın hiçbir mantığı yok. Ancak 60 Hz bir monitöre sahipseniz de 200 FPS almanızın da bir anlamı yok. Hem oyundan yüksek FPS alabileceğiniz bir sisteme sahip olmalısınız, hem de o FPS değerini size aktarabilecek bir monitöre sahip olmalısınız. Böylece yüksek kare hızlarında oyun oynamanın keyfine varabilirsiniz.

Frame Time Nedir? Oyunlarda Neden Önemlidir?
OYUN

Frame Time Nedir? Oyunlarda Neden Önemlidir?

Günümüzde artık oyunlar ve oyunculuk kadar oyun teknolojileri de epey konuşulur hale geldi. En az oyunlar kadar konuşulan bir konu da frame time (saniyelik görüntü sayısı) oluyor.

Özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız, hele ki FPS oyunlarında iddialıylasanız 60 Hz monitörler sizi limitleyen cihazlardır. 144 ve üzeri yenileme hızına sahip olan bir monitör alarak hem oyundan aldığınız keyfi artırabilirsiniz hem de daha iyi oynarsınız.

Soğutma Sistemi

oyun-bilgisayari-topla7

Oyun bilgisayarınızda 2 farklı soğutma seçeneğine sahipsiniz. İlk seçenek klasik fanlar. İkinci seçenek ise sıvı soğutma sistemleri.

Günümüz donanımları standart soğutma çözümleri olan fanlar düşünülerek geliştiriliyorlar. Yani normal şartlarda bu donanımları soğutmak için fanlar yeterli oluyor. Kasanızda yer alan fanlar ve işlemcinizle birlikte kullandığınız fanlar ihtiyacınızı normal şartlarda karşılayacaktır.

Sıvı Soğutma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
DONANIM

Sıvı Soğutma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

İşlemcinin aşırı ısınma sorunu, mutlaka başınıza gelmiştir. İşlemciler, doğaları gereği çalışırken ısınan donanımlar olsa da onları soğuk tutmamız gerekir.

Eğer overclock - hızaştırma yaparak işlemcinizi, ekran kartınızı veya RAM modüllerinizi varsayılandan daha yüksek hıza çıkaracaksanız işler değişebiliyor. Bu durumlarda daha büyük, daha çok sayıda fana ihtiyaç duymaya başlıyorsunuz.

Sıvı soğutma sistemleri de overclock yapılacak sistemler düşünülerek geliştiriliyor. Yani işlemci gibi parçalarınız overclock nedeniyle aşırı derecede ısınacaksa sıvı soğutma sistemlerine yönelebilirsiniz. Sıvı soğutma sistemlerinin klasik fanlara göre çok daha yüksek maliyetli olduğunu belirtmekte fayda var.

Çevre Birimleri

Çevre birimlerinden kastımız klavye, fare, oyun kontrol cihazları, hoparlör veya kulaklık gibi sistemler.

Klavye ve fare seçimi yaparken en büyük önceliğiniz ergonomi olsun. Mümkünse satın almayı düşündüğünüz klavye ve fareyi test edin, incelemelerini okuyun ve hakkında araştırma yaparak kronik problemlere sahip olup olmadıklarını öğrenin. Oynayacağınız oyunlara bağlı olarak, makro tuşlarına ve ek tuşlara yer veren klavye ve fareler de işinize yarayabilir.

Gamer Klavye Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
OYUN

Gamer Klavye Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde gamer ürünleri artık pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Gamerlar için özel olarak üretilen bu klavyeler eğer doğru kullanılırsa oyun performansınızı ciddi bir şekilde artırabilecek araçlardır.

Hoparlör seçimi oda yapınıza ve kullanacağınız alana bağlı olacaktır. Bütçeniz ve odanızdaki alan el veriyorsa 5.1 ve 7.1 hoparlör sistemlerini tercih etmenizi ve çevresel ses ile oyun oynama keyfini yaşamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer bütçede sıkıntı yaşıyorsanız iyi bir kulaklık veya 2.1 hoparlör seti işinizi görecektir.

Gamepad Önerisi Arayanlar Buraya: En İyi Gamepadler
TEKNOLOJİ

Gamepad Önerisi Arayanlar Buraya: En İyi Gamepadler

Günümüzde artık hem mobilde hem de PC’de oyun oynamak için pek çok kişi gamepad tercih ediyor. Hal böyle olduğundan pek çok oyuncu PC’de ve mobilde kullanmak amacıyla gamepad satın almak istiyor.

Online oyunlar oynamayı düşünüyorsanız mikrofona da yer veren kulaklıklar ihtiyacınızı karşılayacaktır. Kafa yapınızla uyumlu, ergonomik bir kulaklık seçmeniz ise uzun süreli oyun seansları için önemli bir nokta.

Gamer Kulaklık Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler
OYUN

Gamer Kulaklık Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler

Oyun sektörü büyümeye devam ettikçe pek çok gamer ürünü de satışa çıkıyor.

Kendi oyun bilgisayarınızı toplamanız için verebileceğimiz tavsiyeler bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz toplama PC mi tercih ediyorsunuz yoksa hazır kasalar mı? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR