En Popüler Sosyal Medya Uygulamaları Hangileri? - 2024

2024 yılındaki güncel verilere göre son zamanların en popüler sosyal medya araçlarını sıraladık. İşte, en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları!

Günümüzde çok sayıda sosyal medya uygulaması bulunuyor. Bunların bir kısmı pek tercih edilmiyorken bir kısmı ise çok büyük bir popülerliğe sahip. Peki, 2024 yılında en popüler sosyal medya uygulamaları hangileri? 

Sosyal medya araçları günümüzde sadece iletişim ve paylaşım değil aynı zamanda müşterilerle bağlantı kurma amaçlı kullanılıyor. Bu nedenle sektörde büyük bir rekabet ortamı hakim oluyor. Bazı platformlar sektörlere özel çözümler sunarken bazıları ise sahip olduğu geniş kullanıcı kitlesi nedeniyle tercih ediliyor.

Sosyal medya uygulamalarında sunulan iletişim özellikleri ve gelir yaratma imkânları bazı araçların diğerlerinden daha popüler hâle gelmesine katkı sağlıyor. Bu rehberde en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları listesi hazırladık.

Aktif Kullanıcı Sayısına Göre En Popüler Sosyal Medya Uygulamaları

  1. Facebook: aylık aktif kullanıcı sayısı 3,06 milyar
  2. WhatsApp: aylık aktif kullanıcı sayısı 2,78 milyar
  3. YouTube: aylık aktif kullanıcı sayısı 2,70 milyar
  4. Instagram: aylık aktif kullanıcı sayısı 2,35 milyar
  5. TikTok: aylık aktif kullanıcı sayısı 1,67 milyar
  6. WeChat: aylık aktif kullanıcı sayısı 1,67 milyar
  7. Facebook Messenger: aylık aktif kullanıcı sayısı 1,30 milyar
  8. Telegram: aylık aktif kullanıcı sayısı 800 milyon
  9. Snapchat: aylık aktif kullanıcı sayısı 750 milyon
  10. Douyin: aylık aktif kullanıcı sayısı 743 milyon
  11. Qzone: aylık aktif kullanıcı sayısı 605 milyon
  12. Spotify: aylık aktif kullanıcı sayısı 600 milyon
  13. Sina Weibo: aylık aktif kullanıcı sayısı 599 milyon
  14. Pinterest: aylık aktif kullanıcı sayısı 450 milyon
  15. Reddit: aylık aktif kullanıcı sayısı 430 milyon
  16. X (Twitter): aylık aktif kullanıcı sayısı 371 milyon

Z Kuşağı En Çok Hangi Sosyal Medya Uygulamasını Kullanıyor?
SOSYAL MEDYA

Z Kuşağı En Çok Hangi Sosyal Medya Uygulamasını Kullanıyor?

Gençlerin büyük bir kısmı, gün içerisinde çeşitli sosyal medya platformları kullanıyor. Peki, Z kuşağının en çok kullandığı sosyal medya uygulamaları hangileri? Bu yazıda gençlerin büyük bir kısmı tarafından tercih edilen sosyal medya platformlarını bir arada topladık.

En popüler sosyal medya uygulamaları listesinde yer alan hizmetlerine detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

1. Facebook

Aylık 3,06 milyar aktif kullanıcıya sahip olan Facebook her ne kadar eski popülaritesini yitirmiş gibi gözükse de hala en çok kullanılan sosyal medya araçları listesinin başında geliyor. Özellikle genç nüfus Facebook’tan uzaklaşmış olsa da işletme hedefleri kapsamında birçok kullanıcının işi yine Facebook’a düşüyor. 

Instagram daha aktif kullanılıyor olmasına rağmen Instagram ve diğer e-ticaret sitelerinin reklamlarında da Facebook’a ihtiyaç duyuluyor olması uygulamayı ayakta tutan başlıca etmenler arasında sıralanıyor.

2. WhatsApp

Çevrim içi mesajlaşma alanında dünyanın en çok kullanılan uygulaması olarak tanıdığımız WhatsApp bazı dönemlerde güvenlik açıkları sebebiyle kullanıcı kaybına uğramıştı ancak yeni gelen kullanıcılar aradaki farkı kapatmış gibi gözüküyor. 2,78 milyar aktif kullanıcısı bulunan WhatsApp’ın en güçlü rakibi ise Telegram olarak gösteriliyor.

3. YouTube

2,70 milyar aktif kullanıcısıyla zirveyi zorlayan YouTube, Facebook ile kıyaslandığında aslında daha popüler bir uygulama gibi gözüküyor. Bu durum önümüzdeki yıllarda YouTube’un daha istikrarlı bir şekilde ilerlemesine destek olacağı için sıralamanın değişmesi ve birinciliğe yükselmesi an meselesi diyebiliriz. 

Özellikle YouTube’a eklenen son yenilikler bu anlamda büyük bir katkı sağlıyor. YouTube Music ile Spotify’a rakip gösterilen uygulama, shorts içerikleri ile TikTok ve Instagram’a meydan okuyor. Bu tarz yenilikler YouTube’un görünürlüğünü ve popülaritesini arttırmada oldukça etkili oluyor.

YouTube Kuruluş Tarihi!  YouTube'u Kim, Ne Zaman ve Nasıl Kurdu?
İNTERNET

YouTube Kuruluş Tarihi! YouTube'u Kim, Ne Zaman ve Nasıl Kurdu?

Dünyanın bir numaralı video paylaşma ve izleme platformu YouTube’un kuruluş hikâyesini dinlemeye hazır olun! Bu hikâyenin kahramanları Steve Chen, Jawed Karim ve Chad Hurley! Amatör kullanıcıların videolarını birbirleri ile paylaşabilecekleri bir platform oluşturma fikriyle

4. Instagram

2023 yılında adını zirveye yazdırma yolunda emin adımlarla ilerleyen Instagram hizmetinin aylık aktif kullanıcı sayısı 2,70 milyar. Bu listede WhatsApp ile yer değiştirmesi an meselesi olan Instagram bir zamanlar Facebook’un yaşadığı yükseliş devrinin baharını yaşıyor.

Özellikle küçük işletmeler ve reklamcılık alanında yapılan faaliyetler Instagram’ın kullanım oranını büyük ölçüde yükseltiyor.

Instagram Blend Özelliği Nedir? Nasıl Kullanılır?
SOSYAL MEDYA

Instagram Blend Özelliği Nedir? Nasıl Kullanılır?

Instagram’a gelen yeni özelliklerin ardı arkası kesilmiyor. Güncellemelerle ilgili paylaştığı sızıntılarla bilinen Alessandro Paluzzi geçtiğimiz günlerde ‘Blend’ özelliği ile ilgili ilk bilgileri paylaştı.

5. TikTok

Geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunulan ve kısa sürede dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe ulaşan TikTok 1,67 milyar aktif kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu yılın favorisi diyebileceğimiz uygulama eğlenceli içerikleri sayesinde kullanıcılarıyla müthiş bir bağ kurmuş durumda. Yükselişinin devam edeceği öngörülüyor.

En Popüler TikTok Fenomenleri - 2024
SOSYAL MEDYA

En Popüler TikTok Fenomenleri - 2024

Kullanıcıların kısa videolar paylaşabilmesine imkân tanıyan TikTok isimli sosyal medya hizmetinde çok fazla sayıda içerik üreticisi bulunuyor.

6. WeChat

Dünya çapında popüler olmasa da kullanıcı sayısı nedeniyle bu listenin üst sıralarında yer alan WeChat nasıl oluyor da dünyada popüler olmamasına rağmen 1,67 milyar kullanıcı tarafından tercih ediliyor.

Çünkü bu uygulama Çin’de aktif bir şekilde kullanılıyor. Çin’in nüfusunun yarısına yakını WeChat’i kullandığı için de uygulama istatistiki olarak bu yılın en popüler sosyal medya araçları arasında yerini alıyor.

7. Facebook Messenger

Facebook hesabınızda yer alan arkadaşlarınız ile iletişim kurmanıza imkân tanıyan hizmetin aktif kullanıcı sayısı 1,30 milyar seviyesinde. Uygulamada mesajlaşmanın yanı sıra görüntülü ve sesli arama dahil birçok özellik mevcut.

8. Telegram

Sekizinci sırada yer alan Telegram, 800 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı. En güvenli mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan hizmette görüntülü ve sesli arama, mesajlaşma, dosya gönderme, çıkartma, emoji ile tepki verme dahil çeşitli özellikler bulunuyor.

9. Snapchat

İlk olarak 2011 yılında kullanıma sunulan Snapchat, yüz filtreleri nedeniyle çok büyük bir popülerliğe ulaştı. 750 milyon aktif kullanıcı sayısına sahip olan hizmette paylaşılan gönderiler 24 saat sonra otomatik olarak siliniyor.

10. Douyin

TikTok, Çin'de Douyin ismiyle biliniyor. Çin’de son derece aktif bir şekilde kullanılan sosyal medya hizmeti, 743 milyon aktif kullanıcı sayısı ile dikkat çekiyor. Platformda kısa videolar paylaşılıyor.

11. Qzone

Çin'de kullanılan Qzone, en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alıyor. İlk olarak 2005 yılında kullanıma sunulan platform, 2024 itibarıyla aylık 605 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı.

12. Spotify

İnternetsiz müzik dinleme uygulamaları arasında yer alan Spotify'ın aylık aktif kullanıcı sayısı 600 milyon seviyesinde. Platform premium sürümünde müzikleri çevrim dışı dinleme, reklamsız arayüz ve yüksek ses kalitesi dahil çeşitli avantajlar bulunuyor.

13. Sina Weibo

Çin merkezli mikroblog platformu Sina Weibo, X (Twitter) benzeri uygulamalar arasında bulunuyor. 2009 yılında hizmet vermeye başlayan platformun aylık aktif kullanıcı sayısı 599 milyona ulaştı.

14. Pinterest

İlk olarak 2009 yılında kullanıma sunulan Pinterest, görüntü tabanlı sosyal medya platformudur. en popüler sosyal medya platformları arasında bulunan hizmet 2024 itibarıyla 450 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştı.

15. Reddit

2005 yılında kullanıma sunulan Reddit, yıllardır dünya genelinde popülerliğini devam ettiriyor. Metin, video ve fotoğrafların paylaşılabildiği hizmet 430 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı. Platformda ayrıca anket özelliği de bulunuyor.

16. X (Twitter)

Geçtiğimiz yıllarda Elon Musk tarafından satın alınan X (eski adıyla Twitter) platformunun aylık aktif kullanıcı sayısı 2024 itibarıyla 371 milyona ulaştı. Hizmette fotoğraf, video ve metin paylaşılabiliyor. Ayrıca Direkt Mesaj (DM) işlevi de mevcut.

En popüler sosyal medya uygulamaları listesinde yer alan hizmetlerden hangilerini kullanıyorsunuz? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR