Android İşletim Sistemi ve Android Telefonlar Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Android işletim sistemi hakkında bilgiler, Android telefon sorunları ve çözümleri blog yazımızda.

Erkan Calp -

Android işletim sistemiyle yeni tanışan Android telefon kullanıcılarının sıkça sorduğu sorulara bu blog yazımızda yer verdik. "Android nedir?", "Android neden yavaşlar?" "Android nasıl indirilir/yüklenir/güncellenir?" "Kayıp Android telefon bulma - takip nasıl yapılır?", "Android telefon yedekleme nasıl oluyor?", "Android telefon formatlama, sıfırlama (resetleme) nasıl yapılıyor?", "Android telefon güncellemesi nasıl yapılır?" ve daha pek çok yeni Android telefon kullanıcısının kafasını kurcalayan soruları kısa kısa yanıtladık.

Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android hakkında iPhone’dan Android’e geçiş yapan veya ilk kez Android telefon kullanacak kişilerin sıkça sorduğu, yanıtını merak ettiği bazı sorular var. "Android nedir?" sorusundan "Android hangi dilde yazıldı?", "Android hangi şirketin?" sorusuna, "Android sürüm isimleri neden şeker?", "Android telefon neden yavaşlar?" sorusundan "Android telefon yedekleme, formatlama, root’lama nasıl yapılır?" sorusuna Android’e ilişkin sorulan pek çok soru var. Bu blog yazıda Android dünyasına yeni adım atan kullanıcıları ilgilendiren popüler sorulara ve cevaplarına yer verdik. İşte Android işletim sistemi ve Android telefonlar hakkında en çok sorulan sorular:

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından geliştirilmekte olan Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi. Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemi olarak da tanımlanan Android işletim sistemi, Çekirdek (Güvenlik, hafıza ve süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içine alan Linux kerneli), Android Runtime (sanal makine), Kütüphaneler (veri tabanı, web tarayıcı, grafik ve arayüz kütüphanelerini içeren veri kütüphaneleri), Uygulama Çatısı (uygulama geliştiricilere ayrılan kısım) ve Uygulama Katmanı (Java programlama dili ile geliştirilmiş uygulamaları içerir) olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.

Mobil

Android İşletim Sisteminin Pek Bilinmeyen 7 Önemli Özelliği

 
Mobil

Android İşletim Sistemi Hakkında Hiç Duymadığınız 28 İlginç Gerçek

 
Yazılım

Android’in Resimli Kısa Tarihi

Kaynaklara göre Google, 2005 yılında Android Inc.’i satın almış ve Palo Alto’da bir başlangıç şirketi (startup) kurmuş. Android’in kurucuları, Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White. Taşınabilir (mobil) cihazlar için geliştirilen, esnek, güncellenebilen işletim sistemi Android, Rubin’in önderliğindeki ekip tarafından yazılmış.

Android işletim sistemi, ABD merkezli Google’a aittir.

Yazılım

Google Hakkında Şaşırtan Bilgiler

 
İnternet

Google Hakkımızdaki Her Şeyi Nasıl Biliyor ve Bu Bilgileri Nereden Topluyor?

 
İnternet

Google'ın Hakkınızda Neler Bildiğini Gösterecek 10 Bağlantı

Android 1.0 diğer adıyla Android Apple Pie, 2008 yılında HTC Dream’in işletim sistemi olarak telefonlara giriş yaptı. Bu sürümde kamera desteği, kablosuz ağ, Bluetooth, klasörler, internet tarayıcısı, uyarılar, sesli arama, YouTube, alarm işlevi olan saat, galeri gibi özellikler sunulmuş.

Android, Java, C ve C++ programlama dili kullanılarak yazılmış bir mobil işletim sistemi.

İnternet

Kod Yazmayı Öğrenmek için Yapmanız Gerekenler

Mobil

Programlama Öğrenebileceğiniz En İyi 6 Android Uygulaması

 
Yazılım

Programcı, Hacker ve Yazılım Geliştiricisi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Android 1.0 - Android Apple Pie ismiyle 2008 yılında,

Android 1.1 - Android Banana Bread isimiyle, 2009 Şubat ayında,

Android 1.5 - Android Cupcake ismiyle, 2009 Nisan ayında,

Android 1.6 - Android Donut ismiyle, 2009 Eylül ayında,

Android 2.0 ve 2.1 - Android Eclair ismiyle, 2009 Ekim ayında,

Android 2.2 - Android Froyo ismiyle, 2010 Mayıs ayında,

Android 2.3 - Android Gingerbread ismiyle, 2011 Şubat ayında,

Android 3.0 - Android Honeycomb ismiyle, 2011 Şubat ayında,

Android 4.0 - Android Ice Cream Sandwich ismiyle, 2011 Ekim ayında,

Android 4.1 - Android Jelly Bean ismiyle, 2012 Temmuz ayında,

Android 4.4 - Android KitKat ismiyle, 2013 Ekim ayında,

Android 5.0 - Android Lollipop ismiyle, 2014 Kasım ayında,

Android 6.0 - Android Marshmallow ismiyle, 2015 Ağustos ayında,

Android 7.0 - Android Nougat ismiyle, 2016 Ağustos ayında,

Android 8.0 - Android Oreo ismiyle, 2017 Mart ayında,

Android 9.0 - Android Pie ismiyle, 2018 Mart ayında yayınlandı. Tabii ki; Her Android sürümün final yani bitmiş halinin yayınlanma tarihi geliştiriciden geliştiriciye farklılık gösteriyor.

Android sürüm isimlerine dikkat ederseniz, şeker, tatlı yiyeceklerden seçildiğini ve alfabetik sırayla gittiğini fark edersiniz. Android isimleri neden şeker? sorusuna Google’ın verdiği yanıt şöyle: Android, 1 milyardan fazla akıllı telefon ve tablete güç veren bir işletim sistemi. Bu cihazlar hayatımızı çok tatlı kıldığından her Android sürüm bir tatlıdan seçiliyor. Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream, Jelly Bean, KitKat… Android kurucularından Andy Rubin’in tatlı şeyleri sevdiği söylentisi de var.

Mobil

Android 4.4 KitKat Yakında Geliyor

Mobil

Android M'nin Resmi Adı Belli Oldu: Marshmallow

Mobil

Android O 8.0'ın Adı OREO Oldu

Android işletim sistemini iOS’tan üstün kılan birçok özelliği bulunuyor. NFC (iPhone’lardaki NFC Apple Pay dışında hiçbir yerde kullanılamamaktadır.), telefonu uzaktan kumanda olarak kullanmanızı sağlayan kızılötesi, mobil ağ üzerinden uygulama indirme, hafıza kartıyla dahili depolamayı genişletebilme, Launcher’lar ile ana ekranı özelleştirme ve kişiselleştirme, ayarlanabilen Widget’lar, Custom ROM’lar, APK ile uygulama ve oyunları ücretsiz indirme ve daha birçok özellik, Android’i farklı kılıyor. Her yeni Android sürümde de hayatımızı kolaylaştıran yeni özellikler sunuluyor.

Mobil

Android Pie 9.0 Özellikleri (Yenilikler Harika!)

 
Mobil

Android O (Android 8.0) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 
Mobil

Android İşletim Sisteminin Pek Bilinmeyen 7 Önemli Özelliği

Akıllı telefonlar, tabletler, saat ve bileklikler, otomobiller, televizyonlar ve daha birçok cihaza güç veren Android, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi.

teknoloji

Saat Dünyasının Devi Casio WSD-F10 Akıllı Saatini Tanıttı

 
teknoloji

Android Auto, Kaç Farklı Arabada Kullanılıyor?

 
teknoloji

Google Home Max Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

Her yeni Android sürümü yayınlandığında en çok sorulan sorulardan biri. Google, etkinliğinde tanıtır tanıtmaz, Android 9.0 Pie indir, Android Pie indir, Android Pie Beta indir, Android Pie download APK, Android Pie nasıl indirilir? vb. sorgulamalar yapılır. Yeni Android versiyonu tanıtıldığında Google ilk olarak kendi telefonlarına (Google Pixel gibi) beta olarak güncellemeyi OTA yoluyla verir. Ayarlar - Sistem - Sistem Güncelleme yolu izlenerek yeni Android sürümü indirilir. Ayrıca Google tarafından sistem imaj dosyaları da indirilmeye açılır. Dileyen kullanıcılar geliştiriciler sayfasındaki adımları takip ederek yeni Android işletim sistemini indirip herkesten önce deneme şansına sahip olur. Google dışındaki üreticilerin sunduğu yazılım güncellemeleri ise; OTA (kablosuz olarak güncelleme) veya bilgisayar üzerinden (üreticinin kendi yazılım güncelleme programıyla) yapılır. Ayrıca Odin gibi üçüncü parti programlar üzerinden de yeni Android sürümü indirilebilir, Android işletim sistemi yükseltmesi yapılabilir.

Mobil

Sistem Güncelleme Nasıl Yapılır? (Android)

 
Mobil

Android Oreo Güncellemesi İndirme ve Yükleme Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?

 
Yazılım

Android Güncellemelerinin Arkasındaki Üzücü Gerçekler

Yeni Android sürümünden memnun kalmamanız durumunda yapacağınız bu işlem, sürüm yükseltmeden/güncellemeden çok daha zordur. Android telefonlarda bir önceki sürüme iPhone’lar kadar rahat dönemezsiniz. Odin gibi üçüncü parti programlar aracılığıyla yapabilirsiniz ve her üreticinin her modelinde sürüm düşürme işlemi farklıdır. Xda Developers gibi Android telefon kurtlarının bulunduğu siteler ve YouTube en büyük yardımcılarınızdır. Dilerseniz teknik servisden de bu işlemi yapmalarını rica edebilirsiniz. Üreticinin güncellemeyi geri çekmesi durumuna da ara ara rastlanmaktadır.

Android telefon yedeklemenin (rehber, uygulama, fotoğraf ve videolar, belgeler…) birkaç yolu var. Samsung telefon kullanıyorsanız Samsung Cloud veya Google seçeneğiyle buluta veya Samsung Smart Switch programıyla bilgisayarınıza yedekleme yapabilirsiniz. Diğer üreticiler de kendi yedekleme uygulamalarını/programlarını sunmaktadır. Android telefon yedekleme programlarının tümü ücretsizdir. Öte yandan Android rehber yedekleme, Android uygulama yedekleme, Android fotoğraf ve video yedekleme, Android SMS yedekleme uygulamaları Google Play’de mevcuttur.

nasıl yapılır

Android Telefon Yedekleme Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

Android Rehber Yedekleme Nasıl Yapılır?

 
Mobil

Android Mesaj Yedekleme ve Geri Yükleme Nasıl Yapılır?

Android telefon sıfırlama (reset atma/resetleme) işlemi de oldukça basittir. Yazılımsal sorunları çözmek için yapılan öncelikli işlemlerden formatlama iki şekilde yapılıyor. Birincisi; telefonun ayarlarından yedekleme ve sıfırlama (bazı modellerde sıfırlama) menüsü altından Fabrika Ayarlarına Dön seçeneğiyle. İkincisi de; tuş kombinasyonlarını kullanarak. Genellikle güç tuşu ve ses açma tuşlarına aynı anda basılı tutularak (modelden modele ufak değişiklik gösteriyor) Wipe Cache Partition seçeneğiyle yapılan, Hard Format işleminde tüm veriler uçup gitmektedir.

Mobil

Android Telefonda Verileri Tamamen Silme

 
Mobil

Android Telefon veya Tableti Fabrika Ayarlarına Döndürme

 
Mobil

Android Dosyalarını Kalıcı Olarak Silme Nasıl Yapılır?

Kaybolan veya çalınan Android telefonun yerini iki şekilde öğrenebilirsiniz. android.com/find adresi veya Cihazımı Bul uygulaması üzerinden kayıp ve çalınan Android telefonunuza uzaktan müdahalede bulunabilirsiniz. Cihaza uzaktan bildirim yollayabilir, kilitleyebilir, silebilir, harita üzerinden yerini takip edebilirsiniz. Ancak cihazın açık olması, internete bağlı olması, konum özelliğinin açık olması gerekiyor. Bu yüzden Kaspersky Internet Security gibi hırsızlık koruma özelliği sunan gelişmiş güvenlik uygulamalarını yüklemenizde fayda var.

nasıl yapılır

Kaybolan Android Telefon Nasıl Bulunur?

 
Mobil

Sessiz Modda Kaybolan Telefon Nasıl Bulunur?

 
Mobil

Android Cihazı Uzaktan Kilitleme

Android işletim sistemli telefonların ortak sorunlarından biri; belli bir kullanım süresinden sonra yavaştan eski performansını kaybetmesidir. Android telefon yavaşlama sorunu çözmenin en kolay yolu; telefonla birlikte yüklü gelen veya Google Play’den indirilebilen cihaz bakım uygulamasıyla düzenli olarak temizlik yapmak. Yüklenen ancak kullanılmayan uygulamaların kaldırılarak ve fotoğraf, video gibi yüksek yer kaplayan uygulamaların verilerini hafıza kartında tutarak veya buluta yedekleme yaparak dahili depolama alanını açmak da telefonu hızlandıracaktır. Android, yapısı gereği arka plan işlemlerini otomatik olarak durdurmadığından arkada çalışan işlemlere sınırlama getirmekte de fayda var.

Mobil

Android Cihazınızı Hızlandırmak için Uygulanabilecek Basit Yöntemler

 
Mobil

Android Cihazınızı Hızlandırın

 
Mobil

Android Cihazınızı Hızlandırmanın 5 Yolu

Bilgisayarlar kadar güçlü donanıma sahip Android telefonlarda zamanla donma, takılma, yavaşlama sorunu gözlenir. Güncellenmeyen uygulamalar, uygulamaların bıraktığı artıklar, telefonunuza girmiş bir virüs, arka plan işlemleri, depolama alanının dolu olması, yeni yazılım güncellemesi ve daha birçok sebeple Android telefonunuz yavaşlayabilir. Android telefonunuzda ciddi bir performans kaybı gözlemliyorsanız, öncelikle yeterli depolama alanı olup olmadığını kontrol edin. Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın/ön yüklü gelen hiç kullanmadığınız servisleri de devre dışı bırakın. Uygulamaların güncel olduğundan emin olun. Haftada en az 1 kez telefonunuzu yeniden başlatın.

Mobil

Akıllı Telefonlar Zamanla Neden Yavaşlar?

 
Mobil

Yavaşlayan Android Telefonlarınızı Hızlandırma Vakti Geldi

 
Mobil

Android Telefon Açılırken Donuyorsa Yapmanız Gerekenler

Android telefonun açılmamasının nedenini sadece donanıma ya da sadece yazılıma bağlamak yanlıştır. Batarya ömrünü doldurmuş olabilir veya telefonunuzun şarj seviyesi yüzde 10’un altına düştükten sonra kullanmaya devam etmeniz, yüzde 0 bile şarja takmayıp tamamen kapanmasını sağlamanız diğer bir deyişle pili tamamen boşaltmak bu soruna sebep olabilir. Telefonu güç ve ses açma tuşlarına basılı tutarak (tuş kombinasyonları modelden modele farklılık göstermektedir.) kurtarma moduna almanız sorunu çözmüyorsa, pili değişimi için teknik servis yolunu gözlemeniz gerekiyor. Sorun sadece pilden değil, başka bir donanım arızasından da kaynaklı olabilir.

nasıl yapılır

Android Telefonum Açılmıyor, Ne Yapmalıyım?

 
Mobil

Bilinen 20 Android Sorunu ve Çözümleri

 
Mobil

Android Açılış Şifresi Kaldırma Nasıl Yapılır?

Rootlama, üst seviye kullanıcılara yönelik, herkesin yapamayacağı daha doğrusu önerilmeyen bir işlem. Süper kullanıcı hakları elde etmek olarak da tanımlayabileceğimiz Rootlama, kullanıcılara cihazlarında tam yetki sağlıyor. Cihaz garantisini ortadan kaldırdığı bilinen Rootlama, telefonun geliştirici seçeneklerinden USB hata ayıklama modu aktif edildikten sonra Kingo Root gibi çeşitli Android telefon root programlarıyla yapılıyor. Rootlama farklı sebeplerle yapılıyor. Bunların başında üreticinin sadece devre dışı bırakılmasına izin verdiği servis/uygulamaları kaldırmak, sistem dosyalarına sınırsız erişim sağlamak, işlemci hız aşırtma (overclock) yaparak telefonu maksimum hızda kullanmak, Android versiyonunu değiştirmek başlıca root yapma sebebi. Rootlamanın güvenlik riski oluşturduğunu da bilmek gerekir.

nasıl yapılır

Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

 
listeler

Rootlu Android Telefonlarınızda Kullanabileceğiniz 20 Uygulama

 
Yazılım

Android için En İyi 5 Custom ROM

Ülkemizde akıllı telefon fiyatlarının yüksek olması, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar için de IMEI kayıt ücretlerinin pahalı olmasından dolayı IMEI değiştirme işlemi yapılıyor. Android telefona IMEI atma, IMEI değiştirme işlemi bazı telefoncular tarafından yapılmaktadır ancak yasal değildir. Bazı telefonlarda zaten mümkün değildir. E-Devlet üzerinden IMEI kaydı yapmanızı tavsiye ederiz.

nasıl yapılır

Akıllı Telefonunuzun IMEI Numarasını Nasıl Öğrenirsiniz?

 
Mobil

Akıllı Telefonun Kaçak mı Kayıtlı mı Olduğu Nasıl Anlaşılır? (IMEI Sorgulama)

 
Mobil

Yurt Dışından Aldığınız Telefonları Kendiniz Kayıt Edin

Android telefonumu nasıl şarj etmeliyim? de sıklıkla sorulan sorulardan. Patlayan akıllı telefon haberlerinin zaman zaman gündeme gelmesi kullanıcıları endişeye sokuyor. Telefonunuz hızlı şarj desteği sunsun sunmasın, batarya sağlığını korumak için telefonun pilini ayda 1-2 kez tamamen boşaltın, pil uyarısı geldiğinde şarja takın, şarjdayken kullanmayın, yaz aylarında direkt güneş ışığından koruyun. Pil tasarruf uygulamaları, pil tüketimini artıracağından kullanmamanızı öneririz.

Mobil

Akıllı Telefonları Gece Şarjda Bırakmak Güvenli mi?

 
Mobil

Android'iniz için Doğru Şarj Cihazını Kullandığınıza Emin Misiniz?

 
Mobil

Dikkat! Akıllı Telefonlarınızı da Güneş Çarpabilir

Günümüz Android telefonlarının hepsi hızlı şarj desteğiyle geliyor. Acil durumlarda hayat kurtaran hızlı şarjın avantajı kadar dezavantajları da var. Telefonunuzu ister kablosuz hızlı şarj edin, ister kutusundan çıkan hızlı şarj adaptörüyle şarj edin, hızlı şarjda batarya sağlığı yavaş yavaş ölecektir.   Isınma, pil hücrelerine zarar verip batarya ömrünü kısaltma, orijinal olmayan adaptörlerle kullanımda güvenlik riski oluşturma, bataryanın hızlı dolması ancak normal şarja göre daha hızlı boşalması, hızlı şarjın dezavantajlarından bazıları.

Mobil

Telefonlarınızı Nasıl Daha Hızlı Şarj Edersiniz?

 
Mobil

Akıllı Telefon Nasıl Hızlı Şarj Olur?

 
Mobil

Android Aşırı Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?

Android telefonunuzda çat diye karşısına çıkan açılır pencere ve reklamlar, aşırı yavaşlama, uygulamaların çökmesi, istenmeyen uygulama widget yüklemeleri, aşırı batarya (pil) tüketimi, yüksek veri kullanımı, virüs yediğinizin habercisi. Android telefonunuza bulaşan virüsü Kaspersky Internet Security, MalwareBytes gibi çeşitli antivirüs uygulamalarıyla temizleyebileceğiniz gibi, hard format atarak sorunu kökten çözebilirsiniz.

Güvenlik

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

 
Güvenlik

Android Cihazlarda Zararlı Yazılım (Malware) Temizleme Yöntemi

 
Mobil

Fabrika Ayarlarına Döndürmeden Android Telefon Virüsten Nasıl Temizlenir?

Sadece engelli/yasaklı sitelere giriş yapmak için değil, yurt dışı servisleri kullanmak, yeni çıkış yapan mobil oyunları indirip oynamak, YouTube yavaş çalışıyor sorununu çözmek, herkese açık WiFi ağlarında güvenliği sağlamak için de kullanılıyor VPN uygulamaları. Android telefonunuzda VPN kullanmak için hiçbir ayar yapmanız gerekmiyor. VPN uygulamasına giriş yaptığınızda hesabınızla oturum açıyor, VPN sunucu (ülke) seçimini yapıyor ve bağlan butonuna dokunarak VPN bağlantısını sağlamış oluyorsunuz. Bazı VPN uygulamaları, Kill Switch, DNS Sızıntı Koruması gibi ekstra güvenlik seçenekleri sunuyor.

Günümüzde Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, fizy gibi pek çok müzik dinleme platformu var ve hepsi geniş bir arşiv sunuyor. Bu platformların ortak sıkıntısı; ücretsiz ve reklamsız kullanılamaması. Bu yüzden mp3 formatı bitmesine rağmen günümüzde hala bu formattan vazgeçmeyenler var, sayıları da oldukça fazla. Müziğe para vermek istemeyenlerin radarında olan ücretsiz müzik indirme uygulamalarına Google Play’de rastlamak mümkün. Sayıları günden güne artan mp3 indirme uygulamalarından hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Tabii ki; bir de indirdiğiniz mp3 müzik dosyalarını çalmak için bir müzik oynatıcıya ihtiyacınız var.

İnternet

Spotify Şarkı İndirme Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

YouTube Arka Planda Çalma, Oynatma (iOS ve Android İçin)

Yazılım

En İyi Mobil Müzik Dinleme Uygulamaları

TubeMate, VidMate, Videoder, Snaptube ve daha birçok Android video indirme uygulamasıyla başta YouTube olmak üzere video barındıran tüm popüler sitelerden ücretsiz indirme yapılabiliyor.

nasıl yapılır

Android YouTube Video İndirme Nasıl Yapılır?

 
Mobil

Android için En İyi 8 Video Oynatıcı Uygulaması

 
Mobil

Android için En İyi Video Oynatıcılar

Android uygulama geliştirme konusunda Google’ın detaylı bir yardım sayfası bulunuyor ancak sadece İngilizce dilde yazılmış. Android uygulama geliştirmeyi Udemy gibi kurslara katılarak öğrenebileceğiniz gibi, mobil uygulama geliştirmeyi oldukça kolaylaştıran uygulamaları da tercih edebilirsiniz.

Mobil

AppsGeyser ile Android Uygulaması Nasıl Yapılır

Mobil

Programlama Öğrenebileceğiniz En İyi 6 Android Uygulaması

 
İnternet

Kod Yazmayı Öğrenmek için Yapmanız Gerekenler

Ayarlar - Bağlantılar - Mobil Ağlar - Şebeke Modu yolunu izleyerek 2G, 3G, LTE, 4.5G bağlantısını etkinleştirebilirsiniz. Bağlantının etkin olması için SIM kart ayarının yapılmış olması, operatörün güncellemeyi vermiş olması ve telefonun o bağlantı türünü desteklemesi gerekir.

nasıl yapılır

Turkcell Mobil İnternet Ayarları Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

Türk Telekom Mobil İnternet Ayarları Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

Vodafone İnternet Ayarları Nasıl Yapılır?

Android telefonda uygulama gizleme oldukça basittir. Nova Launcher uygulamasıyla veya Samsung telefonlarda Ana Ekran Ayarları altından Uygulamaları Gizle seçeneğiyle bunu yapabilirsiniz. Hatta uygulama açılışlarına şifre koyarak özel fotoğraf ve videolarınız dahil kişisel verilerinizi meraklı gözlerden koruyabilirsiniz.

Mobil

Android Dosya Gizleme Nasıl Yapılır?

 
Mobil

Android'de Dosya, Fotoğraf ve Uygulama Gizleme Nasıl Yapılır?

 
Mobil

Android'de Fotoğraflar Nasıl Gizlenir?

Google tarafından geliştirilen, sürüş esnasında navigasyon, iletişim, müzik gibi ihtiyaç duyulan şeylerin daha güvenli bir şekilde kullanımına izin veren, kazaları azaltmak amacıyla tasarlanmış bir sistem olan Android Auto, uygulama olarak Google Play’de bulunuyor ancak Türkiye’de kullanımda değil. VPN uygulamasıyla veyahut APK dosyası indirilerek Android Auto yüklemesi gerçekleştirilebiliyor.

teknoloji

Android Auto, Kaç Farklı Arabada Kullanılıyor?

 
Mobil

Android APK Yükleme Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

APK Nasıl İndirilir? APK Nasıl Kurulur?

Google Chrome tarayıcıda javascript etkinleştirmek için Ayarlar’a gidip - Gelişmiş altında Site ayarlarına ve ardından JavaScript’e dokunuyorsunuz. JavaScript’i tüm siteler için etkinleştirebildiğiniz gibi belirttiğiniz siteler dışında çalışmasını da engelleyebilirsiniz.

Android Bean, telefonunuzu başka bir telefonla sırt sırta vererek içerik (video, fotoğraf, web sitesi, yol tarifi vs.) paylaşmanızı sağlayan bir özellik. İçerikleri bu şekilde paylaşmak için her iki cihazın da NFC özelliğine sahip olması, her iki cihazda da hem NFC hem de Android Beam özelliğinin etkin olması ve cihazların ekran ve kilitlelerinin açık olması gerekiyor. Telefonunuzda Bağlantılar altından NFC’yi ve Android Beam’i açtıktan sonra içerik paylaşmak için tek yapmanız gereken; paylaşacağınız içeriği uygulaması üzerinden seçip telefonunuzun arka tarafını diğer telefonun arkasına doğru çevirmek. Cihazlar bağlandığında uyarı sesi çıkıyor ve tek dokunuşla içeriği gönderiyorsunuz.

Android OS aşırı veri kullanımı (tüketimi) engellemek için Facebook uygulamasını devre dışı bırakmanız yeterli. Facebook uygulaması yerine Facebook Lite sürümü kullanmanız veya tarayıcı üzerinden Facebook’a girmeniz mobil veri tüketimini ciddi oranda düşürecektir. Ekstra önlem olarak; Mobil Veri Kullanımı altından kullanmadığınız uygulama ve servislerin arka plan veri kullanımını engelleyebilirsiniz. Datally, Samsung Max gibi uygulama ve servislerin internete erişimini ayarlayabildiğiniz ücretsiz uygulamaları da kullanabilirsiniz.

nasıl yapılır

Android Cihazların Veri Kullanımını Azaltmak İçin 6 Basit Yol

 
listeler

Mobil Veri Kullanımını Azaltmak için Kullanabileceğiniz En İyi 5 Android Uygulaması

 
Mobil

Mobil İnternet Paketinizi Tasarruflu Kullanmanın 7 Yolu

Geliştirici, uygulamayı ücretli yapmışsa kazancının yüzde 30’u (bu değişebiliyor) Google’a gidiyor. Uygulama ücretsiz yayınlamışsa uygulama içi satın alımlar koyarak gelir elde edebilir ki bu durumda da Google, kazancın yüzde 30’unu alıyor. Geliştirici uygulamayı ücretsiz deneme sürümü olarak yayınlayabilir. Belli bir kullanımdan sonra kullanıcılardan ücret talep edebilir. Geliştirici, uygulamasını ücretsiz ancak reklamlı yayınlamış olabilir. Bu modelde geliştiriciye ödenen ücret, reklamın ne kadar görüntülendiğine bağlı değişiyor. Mobil uygulama geliştirenler için farklı kazanma modelleri bunlar.

Android telefon üzerinden kod yazma öğrenilebilir, en azından temel atılabilir. Udemy, Khan Academy, Mimo, Scode, Encode, Lightbot, Udacity ve daha birçok kod yazmayı öğreten, kod yazmanın temelini öğreten Android uygulamaları mevcut.

Android telefondan McAfee kaldırmanın yolu; Ayarlar - Konum ve Güvenlik - Cihaz Yöneticileri - McAfee Mobil Security seçimini kaldırmak ardından da uygulamalar arasından McAfee Mobile Security’i bulup Kaldır’a dokunmak. McAfee’nin önerdiği bu kaldırma yöntemi ne yazık ki LG G3 gibi McAfee’nin ön yüklü geldiği telefonlarda işe yaramıyor. LG cihazlar için root’suz Bloatware kaldırma yöntemlerinden biri mutlaka işinize yarayacaktır. Üst seviye kullanıcı değilseniz, devre dışı bırakmak tek çözüm.

Mobil

Android Sistem Uygulamalarını Kaldırma

 
Mobil

Android'de Silinmeyen Uygulamaları Nasıl Kaldırabilirsiniz?

 
Mobil

Android'de Uygulamalar Nasıl Kaldırılır?

Android telefonunuzun klavyesinden memnun değilseniz, Gboard, Swiftkey gibi popüler klavye uygulamalarından birini kullanabilirsiniz. Klavye uygulamasını indirdikten sonra dil ve giriş ayarlarından yeni klavyeyi açmanız, ardından giriş metodlarından yeni klavyeyi seçmeniz yeterli.

Mobil

Android için En İyi Klavye Uygulaması Hangisi?

 
Mobil

Android İçin En İyi 10 Alternatif Klavye Uygulaması

 
Mobil

Android'de Otomatik Metin Düzeltme Nasıl Kapatılır?

Üreticilerin kendi sundukları veri aktarma uygulamalarıyla (LG Backup, Smart Switch Mobile, Xperia Transfer, OnePlus Switch gibi), üretici bağımsız veri aktarma uygulamalarıyla (CLONEit, Wondershare MobileTrans, ApowerTrans gibi) çok rahat bir şekilde eski telefonunuzdan yeni telefonunuza rehber, sms, fotoğraf ve videolar, belge aktarması yapabilirsiniz. Android telefondan iPhone'a geçtiyseniz, Move to iOS uygulamasıyla veri aktarımını hızlıca yapabilirsiniz. WhatsApp gibi özel uygulamaların kendi yedekleme seçeneklerini kullanmalısınız.

nasıl yapılır

Tüm Verilerinizi Yeni Android Telefonunuza Kolayca Nasıl Aktarırsınız?

 
Mobil

MobileTrans ile Akıllı Telefon Verilerinizi Transfer Etmek Çok Kolay

 
Mobil

iPhone'dan Android'e Geçiş Nasıl Yapılır?

Android telefonunuzun arama uygulamasında belli tuşlara basarak telefonunuzu testlerden geçirebilir, bilinmeyen ayarlara ve bilgilere erişim sağlayabilirsiniz. İleri düzey kullanıcı değilseniz, gizli kodları kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Yazılım

Android Gizli Kodlar (Tüm Liste)

 
Mobil

Android Hakkında Bilmediğiniz 13 İpucu

 
nasıl yapılır

Her Android Kullanıcısının Bilmesi Gereken 3 Play Store İpucu

Genellikle yedek almayan kullanıcıların yönelttiği sorulardan biridir. 7-Data, iSkysoft Android Data Recovery, Dr.Fone gibi Android için veri kurtarma programlarından birisiyle yedek almamış olsanız dahi silinen resim, rehber, mesaj, numara ve diğer önemli verilerinizi kurtarabilirsiniz.

nasıl yapılır

Android Cihazlarınızdan Silinen Veriler Nasıl Kurtarılır?

 
Mobil

Android Cihazlarınızda Silinen ve Kaybolan Dosyalarınızı iSkysoft Android Data Recovery ile Geri Getirin

 
nasıl yapılır

Android'de Silinen Dosyaları Geri Getirme

Hiç tanımadığımız, numaramızı nereden aldığını/bulduğunu sorguladığımız kişi ya da kurumlardan aldığımız kısa mesajları (SMS’leri) engellemek için izleyeceğimiz birkaç basit yol var. Kısa mesajların sonunda "SMS almak istemiyorsanız Red veya İptal yazıp şu numaraya sms gönderin" gibi bir ifade yer alır. Geri cevap vermenize hiç gerek yok. Mesajlar - Ayarlar - Mesajları Engelle bölümünden SMS gönderenin numara veya numaralarını girerek, SMS gönderenin numarası yoksa Mesajları Engelle altındaki İfadeleri Engelleme bölümünden B koduyla başlayan kodu girerek (Her kısa mesajın sonunda yazar) engelleme yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de E-Devlet. T.C. Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi sayfasından https://tiss.gtb.gov.tr/ istenilen bilgileri girerek şikayetinizi belirtebilirsiniz.

Mobil

İstenmeyen Numaralara Son: En İyi Arama ve SMS Engelleme Uygulamaları

 
nasıl yapılır

Android Telefonlarda İstenmeyen Aramaları ve Mesajları Engelleme Nasıl Yapılır?

 
nasıl yapılır

Reklam SMS'leri Nasıl Engellenir?

Sıfır veya ikinci el ve Android telefon satın almak isteyenlerin tercih ettiği e-ticaret siteleri arasında Hepsiburada, n11, Amazon geliyor. Android telefon karşılaştırması yapılabilen sitelerin başında da Epey, Akakçe geliyor. Android telefon fiyat karşılaştırması yapılabilen en iyi site / uygulama da Cimri diyebilirim.

 

Bizce her Android telefonda bulunması gereken uygulamalar; Google Photos, Snapseed, Evernote, LastPass, Spotify, Google News, Zedge, Twitter ve Netflix. Düşük donanımlı Android telefon kullanıcılarına da uygulamaların Lite versiyonlarını kullanmalarını öneririz.

Yazılım

Android Telefonlarınız İçin En Gerekli Uygulamalar

 
listeler

Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Android Uygulaması

 
Yazılım

Android Telefonlara Mutlaka Kurulması Gereken 20 Uygulama

Android işletim sistemi hakkında en çok sorulan soruların, Android telefon kullanıcılarının en sık sorduğu soruların cevaplarını kısaca sizlerle paylaştık. Android hakkında merak ettiğiniz veya Android telefonunuzda yaşadığınız bir soruna ilişkin sorununuz varsa yorum bölümünden sorunuzu bizlere yöneltebilirsiniz.

Mobil

Android Hakkında Bilmediğiniz 13 İpucu

 
teknoloji

Android Hakkında Aklınızı Başınızdan Alacak 5 Gerçek

 
nasıl yapılır

İlk Kez Android Telefon Alanların Dikkat Etmesi Gereken 9 Önemli Husus

Benzer İçerikler

YORUMLAR